De kattenbak – door Frank Gerards

De kattenbak

de-kattenbak-kattenbakvulling-bij-restafval-niet-bij-gft-groene-container

Door Frank Gerards, kattengedragstherapeut bij Dierenwelzijnscentrum Vitalidad

Dit artikel is verschenen in ons donateursblad Kattenpraat, editie juni 2017.

Een vreemd ding eigenlijk zo’n kattenbak: de wc voor je kat en in ontzettend veel soorten, maten, kleuren etc. te koop. Er is o.a. keuze uit een hoekbak, een open bak, een kittenbak, een volwassen katten bak en diverse soorten volautomatische bakken. Er is zelfs een bedrijf dat elke week een schone bak aan huis bezorgt!

Veel onzindelijkheid- en sproeiproblemen van katten hebben een relatie met de kattenbak. De kat heeft er een slechte ervaring mee gehad, vindt de bak te klein, te donker, te veel ruiken of gewoon niet meer geschikt om onduidelijke redenen. Belangrijkste is het goed schoonhouden van de kattenbak. Je wilt zelf toch ook niet op een vieze stinkende wc je behoeftes doen? Het liefst heb je een ruim toilet, een lampje is prettig en een beetje rust tijdens het doen van de diverse “boodschappen” is ook wel prettig. Ook is het prettig als er een toilet in de buurt is als je nodig “moet”. Bij katten werkt dat net zo! Daarom adviseer ik altijd het aantal kattenbakken aan te passen aan het aantal katten dat je hebt, plus één extra. Heb je drie katten zorg dan het liefst voor 4 bakken. Plaats ze op een rustige plaats: dus bijvoorbeeld niet naast de wasmachine of droger.

Ik ben voorstander van grote open bakken met klompvormend niet-geurend grit, verspreid over het hele huis. Op elke verdieping minimaal één bak. Schep elke dag alle bakken leeg en vervang regelmatig al het grit. Op deze manier geef je je kat de keuze en ontstaan er geen wachtrijen voor het toilet, wat erg lastig is als de nood hoog is. Door goed kattenbakmanagement kun je gedragsproblemen en stress bij je kat voorkomen!

Bij Dierenwelzijnscentrum Vitalidad in Nijverdal kun je voor heel veel diensten terecht! Er is een trimsalon voor honden en katten, ze verkopen gezonde voeding, snacks, en bijzondere sieraden, je kunt er mestonderzoek laten doen en ze werken als kattenoppas aan huis.

Ons-team_Frank-gerards-vitalidad-kattenzorg-nijmegenDaarnaast is Frank Gerards gediplomeerd kattengedragstherapeut. En het meest bijzonder vinden wij dat hij voor problemen met onzindelijkheid en sproeien werkt met een no cure, no pay garantie! Neem eens een kijkje op de mooie website: www.vitalidad.nl