Kattenbakvulling: bij het restafval!

kattenbakvulling-bij-het-restafval

Kattenbakvulling: bij het restafval!

Enige tijd geleden postte Kattenkliniek Felicare dit bericht op hun Facebookpagina.

Wij vinden het verontrustend dat er op steeds meer – biologisch afbreekbare – kattenbakvulling vermeld wordt dat dit afgevoerd mag worden met het GFT afval. Dit is sterk af te raden, omdat de ontlasting (spoel)wormeitjes kan bevatten welke via de compost in onze tuin en uiteindelijk via handen in onze mond terecht komen. Wie besmet is met Toxocara (toxoplasmose) heeft geen wormen in de ontlasting en denkt dus ook niet direct aan een wormeninfectie. Uit de ingeslikte eitjes komen larven die door de darmwand via het bloed in alle delen van het lichaam terecht kunnen komen. Bij de mens kunnen de larven zich niet tot volwassen wormen ontwikkelen maar jarenlang ingekapseld in de weefsels aanwezig blijven. Het aantonen van de parasiet door middel van ontlastingsonderzoek is bij mensen niet mogelijk, aangezien de larven zich niet ontwikkelen tot volwassen wormen en er dus geen productie van eieren is. De belangrijkste verschijnselen van een Toxocara-infectie bij de mens lijken op griep: koorts, buikpijn en hoesten.

Dus voortaan alle kattenbakafval weer gewoon bij het restafval!

Milieucentraal zegt echter dat de temperatuur van composteerinstallaties wel degelijk hoog genoeg is om wormenlarven te doden: “De hoge temperatuur in composteerinstallaties doodt deze ziekteverwekkers.” Ook zij adviseren echter kattenbakvulling bij het restafval te doen en niet in de gft-bak te gooien.

De uitwerpselen van katten vormen een goede basis voor schimmels en ziekteverwekkers, zoals hierboven al genoemd: toxoplasmose. Om die reden worden aan kattenbakvulling antischimmel en antibacteriële stoffen toegevoegd die ervoor zorgen dat het grit zo lang mogelijk mee gaat. Dit is ook de reden dat er vaak parfumstoffen aan kattengrit worden toegevoegd. Daar doe je een kat met zijn goede neus geen plezier mee en het milieu ook niet. Dit soort toevoegingen hebben invloed op de kwaliteit van het compost, vervaardigd in composteerinstallaties. Alleen kattenbakvulling met milieukeur of EKO-keurmerk mag bij het gft-afval.

Wat je ook beslist, gooi kattenbakvulling in ieder geval nooit in je tuin of op je composthoop en spoel het ook niet door de wc. Sommige fabrikanten claimen dat het met hun merk grit mogelijk is, Milieucentraal raadt het af: “De riolering kan verstopt raken, bovendien veroorzaakt de vulling in het riool onnodige watervervuiling.”

de-kattenbak-kattenbakvulling-bij-restafval-niet-bij-gft-groene-container

De schone kattenbakken waren voor Jinn onweerstaanbaar. Zijn vrouwtje had niet eens tijd ze naar boven te brengen.