Kattengedicht van Karin Wildenberg

Kattengedicht van Karin Wildenberg

Meelij


Ik heb meelij met Minoesje
want zij heeft helaas geen haar.
Blijkt te horen bij dit poesje
maar ik vind het nogal raar.

Rillend staat ze vaak te gluren
naar de etalageruit
van een bontjassenwinkel.
Daarom neem ik een besluit.

Ik haal een oud winterjasje
van mijn baby uit de kast
en ik trek het bij de poes aan.
’t Is de goede maat, het past!

Blijkbaar is ze me zó dankbaar
dat ze mij een plantje geeft
en ik ben heel blij voor haar
dat ze het niet zo koud meer heeft.

Ja, die winterjas zit prima.
Hij verwarmt ook nog haar kont.
En ze showt haar jas aan ieder,
al is deze niet van bont.


Uit de bundel: “Met een dier méér plezier”


Even voorstellen: Karin Wildenberg (1960)

karin-wildenberg-gedichten-voorlezen-katten-kattenzorg-nijmegen

Karin droeg voor uit eigen werk tijdens de Poëzie-avond in de Cuijkse bibliotheek (januari 2016)

Karin heeft gehoor gegeven aan onze oproep voor kopij voor ons donateursblad Kattenpraat. We vinden het heel leuk dat we telkens een kattengedicht mogen plaatsen! Om jullie allemaal kennis te laten maken met Karin, plaatsen we hier een interview met deze Cuijkse dichteres.

Bedankt voor je medewerking aan dit interview, Karin. Erg leuk dat we jouw gedichten mogen plaatsen in ons donateursblad en op onze website. 

Was je als kind al bezig met taal of met tekenen?

Ik heb een oudere broer en een jongere zus. Geen van beide schrijven gedichten, maar mijn zusje schildert wel. Mijn jeugd was rustig en gelukkig. Als kind schreef ik geen versjes of zo, maar ik tekende wel heel graag. Ook handwerkte ik graag. Dat doe ik af en toe nog wel, vaak met het thema dieren. En ik zat als kind twee jaar op ballet.

Wanneer ben je gaan dichten en hoe kwam je daartoe?

Mijn vader schreef vroeger leuke sinterklaasgedichtjes; vaak een heel A4-tje per gedicht. Hij typte ze uit, anders zouden we zijn handschrift herkennen.  Ook schreef hij gedichten ter gelegenheid van een verloving, huwelijk e.d. Toen ik ca. 12 jaar was, dacht ik dat ik dat misschien ook zou kunnen. Ik zat toen net op de mavo en daar moesten we voor de sinterklaasviering een leuk gedichtje bij het te geven cadeau doen. Dat lukte heel vlot. Sindsdien schreef ik wel vaker een gedichtje voor bij een cadeautje of zomaar.

Vanaf ca. 1999 ben ik serieus gaan schrijven. Dan bedoel ik: rekening houdend met de gebruikelijke dicht-/rijmvoorschriften. En soms gebruikmakend van de dichterlijke vrijheden. Ik schrijf over allerlei onderwerpen. In eerste instantie voor mijn eigen plezier. Maar kennissen/proeflezers vonden de gedichten zó goed, dat ze vonden, dat ik ze moest bundelen en openbaar maken/uitgeven. Ik schrijf vooral grappige, goed te begrijpen verhalende verzen. Soms ook zeer korte gedichten van maar 3 of 4 regels. Ik wil proberen de lezers te laten lachen of glimlachen, hen even de eventuele sleur van alledag te laten vergeten. Ook probeer ik middels deze dierengedichten de lezers meer gevoel, begrip en liefde voor dieren in het algemeen te geven. Soms schrijf ik een gedicht in opdracht. Dat kan over diverse onderwerpen gaan.

de-pacifist-tekening-gedicht-karin-wildenberg-kattenzorg-nijmegen

Maak je de tekeningen zelf?

Ja. Meestal met kleurpotloden. Maar ik werk ook met softpastelkrijt, pastelkrijtpotloden, houtskool en zwarte fineliner stiften in diverse diktes. Het tekentalent heb ik (denk ik) van mezelf. Ik zit al wel enkele jaren bij twee teken- en schilderclubs. Daar heb ik wel wat bijgeleerd. Ook tekenen of schilderen we soms doeken van een bekende schilder na. Wel vaak met een eigen stijl. Ik zit daar ook voor de gezelligheid en om over elkaars tekeningen en schilderijen te praten.

Waar woon je? En heb je zelf huisdieren?

Ik woon in Cuijk en momenteel heb ik geen huisdieren. Toen ik kind was, hadden we thuis een hond, Terry genaamd. Zijn moeder was een foxterriër, maar de vader was onbekend. Het was een leuke en soms ondeugende hond. Daar heb ik veel mee gewandeld en gespeeld. Hij werd ruim 16 jaar.  Daarna hadden we thuis geen hond meer. Nog wel een grasparkiet. En ik had toen twee goudvissen. Mijn zusje had goudvissen, een cavia en een konijn.

karin-wildenberg-hond-kelly-9-weken-oud-kattenzorg-nijmegen

Mijn man en ik hebben een Duitse herder gehad. We kochten haar als pup. Ze heette Kelly en werd ruim 11 jaar. Zij stierf 3 jaar geleden van ouderdom. Jaren daarvoor hadden we een grasparkiet. Mijn honden gaven veel inspiratie. Maar ook andere huisdieren, zoals katten, kooivogels, knaagdieren en dieren in de vrije natuur brengen mij op goede ideetjes voor een grappig gedicht. Zo vind ik het ook leuk om een dier een menselijk karakter te geven. Sommige gedichtjes zijn realistisch en sommige zijn fantasie.

In 2004 bracht ik mijn eerste dichtbundel uit. met de titel: “Met een dier méér plezier.” Deze grappige bundel gaat vooral over huisdieren, hun relatie met de mens en soms ook over wilde dieren.  Ik gaf de bundels nog niet via een uitgever uit. Ik drukte ze zelf thuis met de printer. Daarna naaide ik de papiervellen met het gekleurde kaft met naald en draad aan elkaar. Daarna plakte ik er kopietjes van tekeningen in. Dat was veel werk en nam veel tijd in beslag. Nu laat ik de bundels printen. Later plak in de gekleurde tekeningen (kopietjes) er bij in.  Ik verkoop af en toe wat aan vrienden en kennissen of op een markt of ik geef een bundel als cadeau weg. Ik laat de bundel niet meteen in kleur drukken, want dat is een stuk duurder.

Ook ben ik bezig met het maken van een tweede bundel met dierengedichten. Die wil ik in 2017 afmaken. In de nieuwere bundels “Lentekriebels” en “Herfstkleuren” staan ook dierengedichten, maar dan vooral over dieren in de vrije natuur. De bundels hebben formaat A5, 40 bladzijden en diverse zelfgemaakte tekeningen in kleur en zwart-wit.

Heb je interesse in een dichtbundel van Karin?

Via e-mail kun je een gedrukte bundel bestellen. Netjes verpakt in een cellofaan hoes. De kosten van het fraaie boekje zijn € 3,- exclusief verzendkosten. Ook een leuk en origineel cadeau-idee voor een dierenliefhebber! Neem voor je bestelling contact op via karin.wildenberg@ziggo.nl