Kattenweetjes en kattenfeiten

2011-05-02-poezen-jinn-kattenweetjes-kattenfeiten

Kattenweetjes en kattenfeiten

Katten zijn fascinerende dieren en er is zoveel over ze te weten!
In dit bericht plaatsen wij amusante kattenweetjes en interessante kattenfeiten.

Wist je dat…

 • een kat alleen kan zweten via de zweetklieren aan de voetzooltjes?
  2012-03-10-kattenweetjes-kattenfeiten

 • Een kattenneus ongeveer 20 miljoen geurcellen bevat, vier keer zo veel als bij een mens? Katten kunnen 14x beter ruiken dan mensen en signaleren geuren ook sneller dan de mens.


 • De kattenneus met name is afgestemd op stikstof? Deze stof bevindt zich in rottend voedsel. Dit is de reden dat katten zo goed kunnen beoordelen of iets nog “eetbaar” is of juist niet. Katten zijn van nature namelijk geen aaseters.

chloe-marieke-van-de-weijer-kattenzorg-nijmegen


 • Katten dol zijn op vet en dat dit helemaal niet slecht voor hen is? Lees er hier meer over.


 • Een kat gemiddeld 13 uur per dag slaapt?

 • Een kat naast een roofdier ook een prooidier is? Katten komen oorspronkelijk in ruige omgevingen voor zoals de woestijn en de savanne. Zij moeten hier telkens alert zijn op gevaar. Katten worden gegeten door coyotes en grote roofvogels willen ook nog wel eens een kitten verslinden!

 • Katten in de natuur niet willen drinken in de buurt van hun eten? Dieren voelen instinctief aan dat het gevaarlijk is om te drinken van water waar een dood dier in ligt. Het water bevat dan gevaarlijke bacteriën die dodelijk kunnen zijn. Katten hebben dit instinct nog steeds, en zij willen dus ook het liefst dat het waterbakje ver van het voerbakje vandaan staat.

 • De smaakpapillen in de bek van de kat er speciaal op gericht zijn om de aminozuren van vlees te onderscheiden? De smaakpapillen van de mens zijn er juist op gericht om de koolhydraten in plantaardig voedsel te ontdekken.

 • Katten ook een voorkeur hebben voor het gebruik van een bepaald pootje, zoals wij rechts- of linkshandig zijn? Met name als een taak moeilijk is, gebruiken katten hun “fijnste pootje”. In het algemeen poezen zijn vaker “rechtspotig” en katers “linkspotig”.
  chloe-voerpuzzel-activity-board-kattenzorg-nijmegen-kat-als-wekker

  Chloe is gek op haar activity boards!


 • Dettol giftig is voor katten? De klantenservice van Dettol zegt dat katten er niet mee in aanraking mogen komen. Kijk hier voor meer informatie en alternatieve schoonmaakmiddelen.


 • De snorharen van de kat heel gevoelig zijn? Rondom de snorharen, diep in de huid, zitten veel zenuwen, waardoor de snorharen voor een kat echt als een ‘tastinstrument’ dienen. Dit is de reden dat katten kleine, diepe of smalle eet- en drinkbakjes meestal niet prettig vinden. Als de snorharen tegen de bakranden aankomen, doet dat ‘pijn’. Wat goede etensbakjes zijn voor katten lees je hier.

 • Katten géén beruchte vogelmoordenaars zijn? Slechts tussen de 3 en 5% van de vogelsterfte wordt veroorzaakt door katten! Klik hier voor meer informatie.

 • Katten wel jagen op spitsmuizen en mollen maar deze niet opeten? Dat komt door een giftige substantie die deze dieren uitscheiden via de speekselklieren.spitsmuis-giftig-speeksel-kattenzorg-nijmegen

 • Een kattenmaagje ongeveer zo klein is als een pingpongballetje? Hier kunnen 1-2 eetlepels voer in per maaltijd. Deze hoeveelheid is gelijk aan het formaat van hun natuurlijke prooi(en).


 • Kittens uit één nest meerdere vaders kunnen hebben? Katten hebben een geïnduceerde ovulatie en dat wil zeggen dat de eisprong ontstaat als de vaginawand van de poes tijdens de dekking wordt geprikkeld. De kater heeft hiervoor een soort weerhaakjes op zijn penis. Als hij klaar is met dekken en zich terugtrekt, doet dat de poes wel heel veel pijn en daarom krijsen poezen zo hard! Bij iedere dekking kan er weer een eisprong optreden en dat is de reden dat een nest kittens meerdere papa’s kan hebben. De natuur heeft dit systeem bedacht omdat de kans op een zwangerschap na de dekking op deze manier heel erg groot is.

Gizmo en Jinn 2000-kitten-moeder-kattenzorg-nijmegen


 • Dat van alle katten die als huisdier worden gehouden, maar 5% een raskat is?


 • Het patroon op de neus van een kat uniek is, te vergelijken met een vingerafdruk?

 • De normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen de 38,5 en 39 graden Celsius?

 • Gezegd wordt dat zwarte en zwartwitte katten moeilijker een thuis vinden dan katten met andere kleuren? De dierenhulporganisaties in Nederland hebben er verschillende ervaringen mee. Sommige asiels melden dat katten met deze kleuren vaak langer op een baasje wachten. Zie je veel zwarte en zwartwitte katten in het asiel of bij een herplaatsorganisatie? Nog een goede reden een kat met die kleur te kiezen!
  Poezen-van-Marieke-tonick-uitrekken-stretchen-kattenweetjes-kattenfeiten

 • Katten zich wassen na het eten om de geur van voedsel van zich af te wassen, zodat roofdieren dat niet ruiken en achter de kat aan komen?


 • Katten specifieke voorkeuren hebben voor slaapplaatsen? Een slaapplaats is bij voorkeur warm, hoog en zacht. En dan ook in die volgorde; als niet aan alle wensen wordt voldaan, dan kiest een kat eerst voor een warme plek, als die er niet is voor een hoge plek en anders voor een zachte slaapplaats. gekke-slaapplaats-in-de-zon-warm-in-krant-jinn-slapen-kattenzorg-nijmegen

 • Voor de gemiddelde kat een omgevingstemperatuur van 22° C ideaal is? Ze verdragen echter ook een temperatuur die ligt tussen het vriespunt en 35° C! Het lichaam van de kat is betrekkelijk ongevoelig voor temperatuurverschillen, alleen het gezicht is hier gevoelig voor.


 • Katten dingen van dichtbij niet goed kunnen zien? Dit is de reden dat veel katten ook testen hoe hoog de “waterspiegel” is van een drinkbakje, door hun pootje erin te steken voordat ze gaan drinken. Sommige katten likken liever water van hun pootjes af in plaats van te drinken uit een bakje.

 • Een veelgehoord probleem is dat katten een bepaald soort voer niet lusten. Ze eten bijvoorbeeld alleen maar brokjes en willen niets weten van blikvoeding. Kittens moeten vanaf het moment dat ze vaste voeding gaan eten wennen aan alle structuren. Het mondgevoel van het voedsel is voor een kat belangrijker dan de smaak. Gemalen rauw vlees (ook wel kvv genoemd; kompleet vers vlees, zoals Bandit, Carnivoer, Haaks Barf, Carnibest, Bibi, etc.) heeft een heel andere structuur dan bijv. een rauw eendagskuiken, blikvoeding of brokjes. Katten die in deze kritieke fase van hun ontwikkeling maar aan één soort structuur wennen, krijg je op volwassen leeftijd bijna niet op iets anders overgezet. Helaas hebben wij er als baasjes weinig in te willen. Als je een kat via herplaatsing of via het asiel overneemt, weet je niet altijd wat zijn of haar historie is geweest. Meer lezen over de eetgewoontes van de kat? Klik hier.

 • Er wetenschappelijk geen relatie is aangetoond tussen vachtkleur en karakter? Het wordt heel vaak gezegd en mensen zijn er door hun eigen ervaringen van overtuigd dat bijvoorbeeld rode katers heel erg lief zijn en dat schildpadpoezen fel zijn. Een verband is niet aangetoond! Hier kun je de feiten lezen.

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:
waarom vindt een kat het niet vies om zijn eigen billen te wassen?

billen-kontje-kat-vies-wassen-smaak-proeven-voorlichting-lezersvraag-kattenzorg-nijmegen