Kattenweetjes: kattengras

Waarom eten katten gras?

chloe-katten-gras-eten-fotograaf-nienke-flipsen-kattenzorg-nijmegen

Het zuiveren van de maag?

Het is een fabeltje dat katten gras eten om hun maag te zuiveren. In de volksmond heet het dat katten gras eten, daarna moeten braken en met het braaksel haarballen lozen. Het is inderdaad vaak zo dat katten het gras opbraken, omdat ze nu eenmaal geen planteneters zijn en gras niet kunnen verteren. Dat er in het braaksel haarballen kunnen zitten is mooi meegenomen, maar niet de reden van het gras eten. Toch vindt men ook in veel handboeken deze verklaring terug.

rechtenvrije-foto-kittens-buiten-kijken-kattenzorg-nijmegen

Ook honden eten graag gras, terwijl ze geen last van haarballen hebben. Daarbij moet men bedenken dat katten eigenlijk geen gras eten, maar er op sabbelen en knagen. Het gaat de kat om wat er in gras zit! Katten eten gras vanuit een natuurlijke behoeft aan foliumzuur en ze knagen aan gras vanuit een instinctieve drang om daarin te voorzien. In hun natuurlijke voeding zit te weinig foliumzuur, dat wil zeggen, wanneer een kat moet rondkomen van prooidieren, zoals muizen en vogeltjes. Gras bevat veel foliumzuur en katten zijn er daarom dol op. Foliumzuur is een van de B-vitamines en is essentieel voor een kat. Vitamine B 6 is nodig voor de aanmaak van hemoglobine in rode bloedcellen. Hemoglobine is onontbeerlijk voor het zuurstoftransport in het lichaam van de kat. Bij een tekort aan foliumzuur is bloedarmoede een van de symptomen die optreden.

Andere planten

Wanneer katten niet in staat zijn om gras te eten dan eten sommige katten andere planten. Bij katten die uitsluitend binnen worden gehouden moet men oppassen dat er geen giftige planten in huis staan. De instinctieve drang tot gras eten kan dan alleen verzadigd worden door aan de planten in huis te knagen. Dit kan tot onverkwikkelijke situaties leiden. Een vergiftigde kat is natuurlijk geen prettige gedachte. Ondanks het feit dat in de huidige kattenvoeders er voor gezorgd is dat er voldoende foliumzuur aanwezig is blijven katten deze behoefte botvieren. Zo bestaat er ook het fabeltje dat wanneer katten gras eten het zou gaan onweren, maar waar dat vandaan komt?

rechtenvrije-foto-kattenzorg-nijmegen-kat-kattengras-fotograaf-nienke-flipsen

Gemene neusverkoudheid

Bij het opbraken van gras kan er een stengel in de keel of boven het zachte verhemelte blijven steken en zelfs in de neusholte geraken. Gras heeft fijne stekeltjes en het gras kan muurvast komen te zitten. De stekeltjes fungeren als weerhaakjes. Een kat zal niezen omdat het gras de keel en neus irriteert. Na verloop van tijd veroorzaakt het gras een ontsteking en worden de symptomen ernstiger. Behalve niezen ziet men dan neusuitvloeiing met pus vermengd, vaak eenzijdig uit één neusgat, koorts, malaise, en een kat die niet meer wil eten. Het zijn duidelijke symptomen die optreden, en omdat de kat erg ziek is zullen de meeste dierenartsen antibiotica voorschrijven. Initieel zal er een duidelijke verbetering te zien zijn. Helaas keren de symptomen na de antibioticumkuur weer in volle hevigheid weer terug, wanneer de diagnose niet gesteld wordt. Het is dan raadzaam nader onderzoek uit te voeren om het probleem te onderkennen en minstens achter in de keel te kijken.

Het is soms spectaculair hoelang de grassprieten zijn die verwijderd worden. En zie, de eerst zo zieke kat is bij toverslag genezen. Komen de verschijnselen toch weer terug, dan is niet alles verwijderd en zal er weer gezocht moeten worden naar het ontbrekende stukje gras. Soms een niet zo eenvoudig probleem voor een dierenarts om op te lossen. Overigens moet men bedenken dat niet elke kat met een chronische verkoudheid last heeft van een grasstengel. Niesziekte of een infectie met aspergillose, een schimmel, zijn slechts twee voorbeelden van ziekten die gemene langdurige klachten bij een kat kunnen veroorzaken.

chlorophytum-comosum-graslelie-geschikt-voor-katten

Een alternatief voor kattengras

Hoewel bijna iedere kat gras eet – buiten of kattengras binnen – en dit doorgaans zonder problemen verloopt, kunnen wij ons voorstellen dat je het risico op een vastzittende grasspriet niet durft te nemen. Als je je zorgen maakt om dit gevaar, dan kun je kiezen voor een andere geschikte plant voor katten: de graslelie. Deze plant is compleet veilig en de kans dat deze vast komt te zitten in de neus of keel, is bijna onmogelijk. Klik hier voor meer informatie over deze plant, de Chlorophytum Comosum.

kat-hoog-gras-grasaren-kattenzorg-nijmegen

Oorproblemen, maar dan bij grasaren

Een grasaar in een oor geeft gemene ontstekingen. Hoe een kat het voor mekaar krijgt om een grasaar in het oor te krijgen berust op louter toeval. Bij de jacht bijvoorbeeld gebruiken ze hoog gras als ideale dekking. Al sluipend door dit gras is het voorstelbaar dat een aar per ongeluk in het oor komt. De kans is niet groot, je ziet het gelukkig zelden, maar indien het lot het wil, geeft een grasaar een gemene oorontsteking. De kat houdt het oor scheef, er komt pus uit het oor, en bij inspectie met een otoscoop zal een dierenarts eenvoudig de diagnose stellen. De therapie is simpel, met een tangetje wordt de grasaar verwijderd en na behandeling met antibioticahoudende zalf is de kat weer genezen. Wanneer de oorontsteking wordt verwaarloosd, dan kan een middenoorontsteking het gevolg zijn en kan zelfs het evenwichtsorgaan worden aangetast. Dan is het probleem minder makkelijk op te lossen.

chloe-gazon-kat-kattenzorg-nijmegen

Pootproblemen door grasaren

Grasaren kunnen ook gemene ontstekingen geven in kattenvoetjes. Grasaren hebben een scherpe punt. Ze kunnen de huid binnendringen en zelfs onderhuids gaan zwerven. Het geeft gemene ontstekingen die in eerste instantie goed op antibiotica reageren, maar terugkeren, wanneer een grasaar niet wordt verwijderd. Het is soms simpel om een grasaar te verwijderen, maar soms kan het ook tegenvallen om het vreemde voorwerp onder de huid te traceren. Wanneer niet alles wordt verwijderd, omdat bijvoorbeeld een grasaar breekt tijdens het verwijderen, dan keert de ontsteking ook terug en moet er alsnog verder naar het ontbrekende stukje worden gezocht. Al met al kan een grasaar onderhuids een vervelend iets zijn voor zowel eigenaar als dierenarts. De kat moet onder narcose om een grasaar te verwijderen en bij een eventuele herhaling is dat extra vervelend.

Bron artikel

Bij Zooplus zijn kweekbakjes kattengras te koop van diverse merken.

kattenweetjes-kattengras-te-koop-bij-Zooplus-kattenzorg-nijmegen

Foto: Zooplus

Als je kattengras zou willen bestellen bij Zooplus, doe dat dan via onderstaande banner (het plaatje) dan kom je in de webshop terecht. Je doet Kattenzorg hiermee een groot plezier, want bij iedere bestelling via deze banner krijgt Kattenzorg een donatie! Het mooiste is dat het jou helemaal niets kost, je hoeft alleen maar via onze website bij onderstaande webshops te winkelen.

Let op: bezoek geen andere websites tijdens je aankoop en zoek niet naar kortingscodes.
Anders wordt de donatie voor Kattenzorg NIET geregistreerd.

Wij wensen je veel winkelplezier. Alvast hartelijk dank voor je aankoop en je steun aan Kattenzorg!

zooplus.nl

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: de Grasdoos voor katten! Klik hier.

Eens wat anders voor je kat dan kattengras: de chlorophytum comosum!