Kattenweetjes: kattenkruid

Kat Thomas van Kattenzorg-vrijwilliger Marieke. Hij houdt wel van een stukje kattenkruid!

Kat Thomas van Kattenzorg-vrijwilliger Marieke. Hij hield wel van een stukje kattenkruid!

Kattenweetjes: kattenkruid

Waarom is een kat gek op kattenkruid?

Het antwoord is simpel: ze zijn junkies. Kattenkruid is een plant die tot de familie van de Lipbloemen behoort en naar munt ruikt. Hij bevat een olie, een onverzadigd lacton, die op katten dezelfde werking heeft als marihuana op de mens. Als katten in een tuin deze plant vinden, begeven ze zich in een “trip” van een minuut of tien waarin ze zich in een extatische toestand schijnen te bevinden. Dit is een ietwat antropomorfische interpretatie, want we hebben er geen idee van wat zich werkelijk in de hersenen van de kat afspeelt, maar iedereen die een sterke reactie op kattenkruid heeft gezien zal weten dat de kat in trance en onder invloed van drugs lijkt te raken.

Bij alle kattensoorten komt deze reactie voor, zelfs bij leeuwen, maar niet elke individuele kat reageert zo. Er zijn ook non-trippers en het is bekend dat het verschil erfelijk is. Bij katten word je als junkie geboren of niet. Conditionering heeft er niets mee te maken. Minderjarige katten, tussen haakjes, trippen nooit. Alle jonge katjes blijven de eerste twee levensmaanden bij kattenkruid vandaan en de positieve reactie erop verschijnt niet voor ze drie maanden oud zijn. Dan splitsen ze zich in twee groepen – zij die niet meer opzettelijk kattenkruid mijden maar er gewoon niet naar omkijken en het als elke andere plant in de tuin behandelen en zij die wild worden zodra ze ermee in aanraking komen. De verdeling is ongeveer 50-50, misschien een kleine meerderheid in de positieve groep.

De positieve reactie verloopt als volgt: de kat loopt naar het kattenkruid toe en ruikt eraan; en dan begint hij er in groeiende opwinding aan te likken, erin te happen, erop te kauwen, er kopjes tegen te geven, steeds opnieuw met wang en kin, hij schudt met zijn kop, strijkt zijn lijf erlangs, spint luid, gromt, miauwt, rolt over de grond en springt zelfs in de lucht. Ook zich wassen en klauwen wordt soms waargenomen. Ook de meest bedaarde poes schijnt totaal ontremd te raken door de chemische stof uit het kattenkruid.

Omdat het over de grond rollen tijdens de verdovingstoestand overeenkomst vertoont met het gedrag van krolse poezen is er wel verondersteld dat kattenkruid een soort afrodisiacum voor katten is. Dat is niet erg waarschijnlijk, daar tot de vijftig procent katten die deze reactie vertonen zowel poezen als katers behoren en zowel gesteriliseerde als niet gesteriliseerde dieren. Het zal dus wel geen “sex trip” zijn, maar eerder een “drug trip” die de kat in een toestand van vervoering brengt die lijkt op het hoogtepunt van seksuele activiteiten.

Kattenjunkies hebben geluk. In tegenstelling tot veel drugs die de mens gebruikt richt kattenkruid geen blijvende schade aan en na afloop van de tien-minuten-trip is de kat weer geheel normaal en een nadelige nawerking is er niet.

Kattenkruid (nepeta cataria) is niet de enige plant die bij katten deze merkwaardige reactie opwekt. Valeriaan (valeriana oficcinalis) doet dat ook en er zijn nog een aantal andere die een sterke cat-appeal hebben. Een wonderlijke ontdekking die helemaal niet schijnt te kloppen is dat kattenkruid en valeriaan als tranquillizers werken als ze bij katten inwendig worden toegediend. Hoe het kan dat ze uitwendig als pepmiddel, inwendig als kalmeringsmiddel werken is tot nu toe een mysterie.

Dit artikel is door Marieke van de Weijer overgetypt voor de website van Kattenzorg. De herkomst is onbekend, wij vermoeden dat het een artikel is van Midas Dekkers.

Belangrijke waarschuwing bij het gebruik van kattenkruid

Katten mogen na het “gebruik” van kattenkruid het eerste kwartier niet naar buiten. Ze zijn soms “verdoofd” en “een beetje van de wereld” en zo kunnen ze makkelijk onder een auto kunnen lopen of een gevecht met een soortgenoot verliezen.

Kattenkruid voor katten – hetzelfde als drugs geven aan kleine kinderen?

Kattenkruid wordt door sommige mensen ten onrechte vergeleken met het geven van drugs aan kinderen. Dit is pertinent onjuist. Drugs zijn verslavend en schadelijk voor lichaam en geest en vroeg of laat leiden drugs tot de dood. Dit alles is bij kattenkruid en valeriaan absoluut niet aan de orde. Het is niet verslavend, het heeft geen blijvend effect, er is geen negatief effect op lichaam en geest. En het belangrijkste: een kat geniet ervan, ook al is het hooguit 20 minuten.

sneep-kattenkruid-kattenzorg-nijmegen

Sneep houdt ook van kattenkruid

Als kattenkruid wordt overgedoseerd, dan raken katten tijdelijk “immuun” voor het effect. Dan werkt het een tijdje niet en tonen ze geen interesse. Overdosering schaadt de kat overigens niet.


Studie: geurverrijking voor katten

Op 17 maart 2017 postte Gedragsbureau voor Kat en Co. dit interessante stukje op haar Facebookpagina.

Hieronder een leuk stuk over een studie naar geurverrijking voor katten. Matatabi, Tartaarse Struikkamperfoelie, Echte Valeriaan en Wild Kattenkruid werden verpakt in schone sokken en aan katten aangeboden. De katten reageerden ook op de andere kruiden, wat betekent dat deze planten (vooral binnenkatten) stimulatie kunnen bieden. Er wordt geadviseerd dat als je voor de eerste keer geurverrijking aanbiedt in een meerkatshuishouden, dit altijd onder toezicht te doen om te zien hoe het aangeboden materiaal het gedrag van de katten beïnvloedt. Geef geurverrijking altijd aan alle katten tegelijk. Wanneer ze erg enthousiast aan het genieten zijn, aai ze dan niet, maar knuffel op een later tijdstip als ze moe en uitgespeeld zijn.

Klik hier om meer over het onderzoek te lezen (Engels).

Marieke reageerde op deze post op Facebook, o.a. dat verse valeriaan bij haar katten niet in trek was (en gedroogde wel) en dat ongeveer 50% van de katten niet ontvankelijk is voor de werking van kattenkruid. Zij kreeg deze reactie van een van de onderzoekers:

We hebben specifiek gedroogde valeriaan wortel gebruikt in de studie. Hoewel minder katten positief reageren op de silver vine hout stokjes, zijn er wel degelijk katten die er erg van kunnen genieten (2 van de 6 bij ons op de Ranch bijvoorbeeld, en 1 van 9 in onze studie). De reactie is vaak wel subtieler, en ze (dezelfde katten) kunnen de stokjes soms ook gewoon negeren. De meest accurate schatting is dat 1 op de 3 katten niet op kattenkruit kan reageren.


Bij Zooplus is los kattenkruid en speelgoed met kattenkruid te koop van diverse merken.

kattenkruid-zooplus

Foto: Zooplus

Veel katten zijn gek op speelgoed met valeriaan. Bij Zooplus worden onder andere deze populaire kussentjes verkocht met valeriaan erin.

Foto: Zooplus

Foto: Zooplus

Als je kattenkruid of speelgoed met valeriaan zou willen bestellen bij Zooplus, doe dat dan via onderstaande banner (het plaatje) dan kom je in de webshop terecht. Je doet Kattenzorg hiermee een groot plezier, want bij iedere bestelling via deze banner krijgt Kattenzorg een donatie! Het mooiste is dat het jou helemaal niets kost, je hoeft alleen maar via onze website bij onderstaande webshop te winkelen.

Let op: bezoek geen andere websites tijdens uw aankoop en zoek niet naar kortingscodes.
Anders wordt de donatie voor Kattenzorg NIET geregistreerd.

Wij wensen je veel winkelplezier. Hartelijk dank voor je aankoop en je steun aan Kattenzorg!

zooplus.nl