Kattenzorg-herplaatser Muis overleden

kattenzorg-herplaatser-muis-overleden (1)

Kattenzorg-herplaatser Muis overleden

Door Winnie Leurink

Deze inzending is verschenen in ons donateursblad Kattenpraat van december 2016.

Op 26 augustus 2016 om 18.35 uur is Muis bij ons thuis in Diepenveen overleden. Ongeveer 17 jaar geleden wilden mijn zoon Lex (toen 10 jaar) en ik graag een tweede poes. We hadden Miesje, onze 9 jaar oude schildpadkat. Zij was een jaar ervoor uit het asiel in Nijmegen gekomen. We hoorden via Stichting Kattenzorg dat er een pasgeboren, door de moederpoes verstoten, blind poesje bij gastgezin José van der Zand op haar boerderij in Arnhem verbleef. We zijn het poesje gaan opzoeken om te voelen of het klikte Molly en ons. Er was direct een klik: ze was zo ontzettend aandoenlijk en speels en grappig. Niks geen zielig poesje, hoor! Aanvankelijk had ik wel wat twijfels want we bewoonden toen een bovenwoning en ik zag allerlei vreselijke beelden mijn geestesoog passeren dat ze van het balkon of uit een openstaand raam zou kunnen vallen…

kattenzorg-herplaatser-muis-overleden (3)

Het kostte een dag om deze bezwaren te boven te komen:  ze was zo aanbiddelijk! We hebben haar omgedoopt tot Muis vanwege haar schrandere muisjesogen – die weliswaar blind de wereld inkeken – maar zoveel zintuiglijkheid uitstraalden: niemand zag dat ze stekeblind was! Ze heeft van oudere poes Mies veel geleerd: van motorische vaardigheden tot een echte poezenopvoeding: als Muis te ver ging in haar ondeugende gedrag, greep oudere poes Mies in: ze werd echt gecorrigeerd. Daardoor kreeg ze toch de poezenkansen om zich te ontwikkelen tot een volwassen, blinde, sociale poes.

Ons leven met de poezen speelde zich grofweg in drie perioden af:

  • de eerste 9 jaar in Nijmegen;
  • de tweede periode in ons statige herenhuis in hartje Den Haag (2009-2014). Miesje overleed in december 2012 Muis was toen al ruim 12 jaar. Een duif durfde hier gewoon in de tuin te komen, die wist op een of andere wijze dat er iets was met Muis en ze niet hoefde te vrezen voor haar leven. De duif scharrelde het zand op anderhalve meter afstand van Muis!
  • De periode in onze huidige woning in het bos in Diepenveen. Muis heeft hier maar liefst 2000 vierkante meter (bos-)tuin tot haar beschikking, maar vertoefde het liefst op het terrasje in de zon.

kattenzorg-herplaatser-muis-overleden (2)

Medio 2015 was Muis heel erg benauwd en de echoscopiste stelde vast dat ze longoedeem had als gevolg van een lekkende hartklep. Na het aftappen van dit longvocht en begeleid door een tweetal serieuze medicijnen (vochtafdrijvers en bloeddrukverlagers) heeft ze nog een jaar, met een goede kwaliteit van leven, met ons kunnen doorbrengen. We konden haar nog niet missen…

Echter verslechterde de conditie van onze dappere, moedige poes Muis  drastisch, de week voorafgaand aan haar overlijden.  Ze is op 26 augustus, thuis, op haar geliefde plek, bij mij op schoot ingeslapen. Dit gebeurde in het bijzijn van Pierre-Paul, mijn partner en Lex, mijn zoon van inmiddels 27 jaar oud. Ze was zo welkom in ons leven…Ze heeft ons zoveel liefde en plezier gebracht.


Alle vrijwilligers van Kattenzorg Nijmegen wensen mevrouw Leurink en haar familie heel veel sterkte met het verwerken van het verlies van Muis. We vonden het bijzonder en waardevol om na zoveel jaren een berichten van een van onze herplaatsers te ontvangen.