Katvriendelijke tips tegen katten in de tuin

tuinieren-geen-plezier-met-kattenpoep-in-de-tuin-katvriendelijke-tips-om-katten-te-weren

Een veel voorkomend probleem in Nederland is overlast van katten in de tuin
Wij hebben katvriendelijke tips verzameld om katten uit de tuin te weren


Overweegt u uw tuin af te zetten zodat uw eigen katten er niet uit kunnen, of hebt u veel overlast van katten die in uw tuin komen? Met dit fantastische systeem, Oscillot van Catproof Gardens, gaat er geen kat meer uit en komt er geen vreemde kat meer in de tuin! De katvriendelijke oplossing!

Oscillot-systeem-Catproof-Gardens

Foto van het Oscillot-systeem, te koop bij Catproof Gardens. Klik op de afbeelding om naar de website te gaan.


nettenlijn-logo-aanrader-stichting-kattenzorg-nijmegen

Nettenlijn.nl

Andere tips om de tuin te omheinen: een kattennet laten spannen, dit kan zowel over de hele tuin als op een balkon. Ook is het mogelijk panelen van net te plaatsen tegen de schutting. Netstroken zijn weer een andere handige oplossing om de tuin catproof te maken! Bezoek gerust de website van Nettenlijn in Cuijk voor meer informatie of een offerte.

netstroken-nettenlijn-cuijk-kattenzorg-nijmegen-omheining-tuin-kat

Foto: Nettenlijn.nl


kattenrenlogo-kattenren-aanrader-stichting-kattenzorg-nijmegenEen kattenren is een goede mogelijkheid, ze kunnen in alle vormen, soorten en maten gemaakt worden voor de tuin en ook kan een kattenren worden geplaatst op een balkon! Informeer naar de mogelijkheden voor een katvriendelijke tuinomheining bij Kattenren.com.


Van verschillende klanten hebben we ook de positieve ervaringen doorgekregen over Otten Pet Cages in Gemert. Zij zijn erg goed in maatwerk en denken mee met hun klanten voor de beste oplossing.
Bezoek hier de website.


Katvriendelijke tips om katten uit de tuin te weren

Hebt u last van poepende katten in de tuin?
Probeer eens een of meer van deze katvriendelijke tips!

Zorg voor stekelige struiken die voor katten ondoordringbaar zijn, bijvoorbeeld meidoorn en vuurdoorn.

Wat kippengaas, zigzaggend tussen de struiken door, belemmert het lopen op de bodem.

Broodje aap of niet? Wij weten het niet. U kunt het proberen als u er makkelijk aan kunt komen: tijgermest. Breng dit aan op plaatsen waar u geen katten wil hebben. Op internet was te vinden dat de dierentuin in Emmen het niet wil afstaan, en diergaarde Blijdorp in Rotterdam tijgermest verkoopt.

Andere mogelijkheden zijn:

  • uw tuinsproeier aansluiten met een waterslot en vervolgens dit waterslot met een bewegingsmelder aansluiten op het elektriciteitsnet;
  • Ruta Graveolens (wijnruit) heeft voor katten een vervelende geur;
  • Katten hebben een hekel aan citroengeur. Planten die een citroengeur verspreiden zijn:
   – Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek)
   – Dictamnus (vuurwerkplant)
   – Aloysia triphylla (citroenverbena)

Verder kunt u proberen:

  • koffiedik tussen de planten aanbrengen;
  • hertshoornolie* (stinkt ook voor de mens verschrikkelijk);
  • meer planten in de tuin zetten zodat de bodem volledig dichtgroeit en er geen plaats meer is om de grond om te woelen. Bodembedekkers maken de tuin voor katten een stuk onaantrekkelijker!

*Over hertshoornolie schreef Kurt Vossaert van tuinadvies.be het volgende: “…Het stinkt vreselijk. Een aantal takken dopen in deze olie of de olie op de takken aanbrengen met een oude tandenborstel. Gooi je bij de hertshoornbehandeling de tandenborstel niet meteen weg, dan zie je dat de volgende ochtend alle haren eraf liggen. De behandelde takken steek je hier en daar in de grond en de katten en de honden blijven weg. Stokken met in hertshoornolie gedrenkte vodden kun je eveneens in de grond steken. Pas wel op met dit goedje want als je er per ongeluk wat van op je handen krijgt, komt er de eerste weken geen figuurlijke kat meer bij je in de buurt.”

En nog meer tips

Cacao-dopjes
Deze willen nog wel eens werken. Katten vinden het niet fijn om erop te lopen. Ze zullen niet wegblijven uit de tuin maar wellicht wel ontmoedigd raken. Te koop bij tuincentra of bij de doe-het-zelf-winkel. Na een regenbui vormen cacaodoppen een soort korst op de bodem. Op dat moment heeft het de volgende eigenschappen: het graaft niet meer lekker voor katten, het houdt vocht vast en dat is goed voor de planten, het onkruid komt er nog maar moeilijk doorheen en het geeft voedingsstoffen af aan de bodem en planten. Het ziet er ook best leuk uit in de tuin.

Bij Action hebben ze betaalbare korrels “kattenschrik”.
“Kattenschrik is een 100% natuurlijke strooikorrel met een geur waar katten een afkeer van hebben. Het voorkomt dat katten hun territorium afbakenen en maakt bestaande territoria onaantrekkelijk, waardoor deze worden gemeden. Strooi Kattenschrik op de plaatsen waar de katten vaak komen. Binnen twee weken zullen de katten het behandelde gebied niet meer betreden. Behandeling na langdurige regenval herhalen. Samenstelling: natuurlijke geurstoffen op basis van plantenextracten”. Kattenzorg-vrijwilliger Marieke heeft hier goede ervaringen mee. Als zij net een stukje tuin mooi heeft omgeploegd om er nieuwe bloemen of zaadjes in te zaaien, dan blijven haar katten er met deze kattenschrik van Action netjes bij vandaan.

kattenschrik-action-niet-duur-katvriendelijk-de-katten-uit-de-tuin-weren-kattenzorg-nijmegen


Katten in uw tuin houden

Hebt u zelf katten en mogen ze in uw tuin spelen? Houdt u ze liever in uw eigen tuin? Katten stellen het bijzonder op prijs om ook “buitenkattenbakken” te hebben. Als u een schuur of overkapping hebt, dan kunt u daar een of twee kattenbakken plaatsen. Uw katten zullen u er zeer dankbaar voor zijn, en uw buren ook, want dat is toch weer een behoefte minder die in de tuin van de buren wordt gedaan!

Wilt u zelf bepaalde delen van uw tuin beschermen?
Maak andere delen van uw tuin dan extra aantrekkelijk!

Deze planten zijn “kattenlokkers”, maak uw tuin hiermee katvriendelijk:
   • Nepeta cataria (kattenkruid)
   • teucrium marum (gamander)
   • (sier)haver of een ander laag zacht gras
   • pollen Alyssum (schildzaad)
   • Dianthus deltoides (steenanjer)
   • Sagina (vetmuur)
   • kattengras

kattenpoep-vies-tuin-tuinieren-katvriendelijke-tips-katten-uit-de-tuin-weren