Keukenazijn, een wondermiddel!

Keukenazijn, een wondermiddel!

keukenazijn-veelzijdige-toepassingen-maar-ongeschikt-als-schoonmaakmiddel-in-kattenhuishoudens

Wist u wat u allemaal kunt doen met azijn?
Natuurazijn (keukenazijn) kan worden gebruikt op vele manieren.

Toepassingen

 • Wordt u gepest door vliegen en wespen als u buiten zit? Spray azijn in een plantenspuit op blote benen, armen en voeten, om de nare insecten bij u weg te houden.
 • Tegen overmatig transpireren en/of transpiratiegeur. ’s Morgens na het douchen azijn in een plantenspuit sprayen op uw oksels en voeten. Afdrogen (al dan niet met een vel keukenrol). Hoe vaker u dit doet, hoe minder u gaat zweten en hoe minder het zweet stinkt. Azijn doodt bacteriën.
 • U kunt het sprayen op uw voeten tegen voetschimmel. Als u dat eenmaal hebt opgelopen steekt dat iedere keer weer de kop op bij een verminderde weerstand.
 • Azijn werkt erg goed tegen schimmels en dit is ook handig voor mensen met dieren, maar let op! Dit is niet geschikt voor de dagelijkse schoonmaak! Een schimmelinfectie is een van de grootste rampen die een cattery/katteneigenaar kan overkomen. Alle materialen die niet wasbaar zijn op 90 graden kunt u met azijn behandelen. Het doodt ook bacteriën, handig als u iets wil opfrissen dat niet in de was kan. Wij raden azijn alléén aan bij een schimmelinfectie in huis. Azijn is een onschuldig en onschadelijk middel, maar kan niet voor de dagelijkse schoonmaak gebruikt worden in een kattenhuishouden. Er zitten stoffen in azijn die ook voorkomen in kattenurine. Het is mogelijk dat katten hierop reageren door te gaan plassen of sproeien. Als u al een plasprobleem heeft bij uw kat(ten) dan is het gebruik van azijn absoluut af te raden. Het gebruik van een stoomreiniger is in een kattenhuishouden de beste optie om spullen te reinigen die niet in de was kunnen.
  Lees ook: welk schoonmaakmiddel is geschikt voor een huishouden met katten?
 • Bij iedere wasbeurt kunt u een scheut azijn gieten in het wasverzachterbakje. De was wordt er zacht van. Daarnaast is azijn goed te gebruiken om het vaal worden van kleding tegen te gaan. Azijn houdt kleur vast. Giet gerust een grote scheut azijn bij de was als u nieuwe kleding wast die kan afgeven, of kleding waarvan u niet wil dat die vaal wordt!
 • Ontkalken van alles waar kalk op zit. Goedkoper dan de dure antikalkmiddelen. Giet het in een plantenspuit en u reinigt eenvoudig badkamertegels en kranen.
 • Onkruidbestrijding. Giet 1 liter azijn in een tuingieter en vul dit aan met 3 liter kraanwater. Besproei de plaatsen in de tuin, bijvoorbeeld de tegels, waar je geen onkruid meer wil hebben. Dit werkt het beste als zonnig, droog weer wordt voorspeld, liefst een aantal dagen op rij. Het onkruid verdort in snel tempo. Daarna is het heel makkelijk met de hand te verwijderen of met een staalborstel (op steel). Herhaal zo vaak als nodig. De tegels krijgen ook hun mooie, natuurlijke kleur weer terug!

Aanvullende informatie van Wikipedia:

Brandnetelwonden

Azijn helpt tegen brandnetelwonden. Op de brandnetel zitten kleine kalkachtige naaldjes. Deze zijn gevuld met onder meer mierenzuur en histamine. Bij het aanraken van de brandnetel prikken de naaldjes door de huid en breken af. De histamine zorgt ervoor dat de haarvaten verwijden, het mierenzuur prikt. Door azijn over de plek te wrijven lost de kalk op en de andere twee stoffen worden verdund en verliezen hun werkzaamheid. Naast of in de buurt van brandnetels groeit meestal ook wel zuring, weegbree of hondsdraf, dit heeft een soortgelijk effect als azijn.

Onkruidbestrijding

Azijn wordt gebruikt als goedkoop onkruidbestrijdingsmiddel in de ecologische landbouw. Het spuiten van een oplossing van 5-10% azijn in water doodt de onkruiden vossenstaart en akkerdistel tijdens de eerste twee weken van hun groei. Akkerdistel, een van de hardnekkigste onkruiden ter wereld, blijkt bijzonder gevoelig voor azijn: met een 5% concentratie kan de distel voor 100% bestreden worden.

Hoe gebruik je keukenazijn tegen onkruid in de tuin?

Giet 1 liter azijn in een tuingieter en vul dit aan met 3 liter kraanwater. Besproei de plaatsen in de tuin, bijvoorbeeld de tegels, waar je geen onkruid meer wil hebben. Dit werkt het beste als zonnig, droog weer wordt voorspeld, liefst een aantal dagen op rij. Het onkruid verdort in snel tempo. Daarna is het heel makkelijk met de hand te verwijderen of met een staalborstel (op steel). Herhaal zo vaak als nodig. De tegels krijgen ook hun mooie, natuurlijke kleur weer terug!

Ontkalken

Zoals elk zuur lost azijn neergeslagen kalk (ketelsteen) op. Daarvoor is gewone azijn wel bruikbaar, maar beter is het om de speciale schoonmaakazijn te gebruiken waarvan de pH lager is en de azijn dus zuurder.

schoonmaak-ongeschikte-azijn-chloor-bleek-giftige-dettol-schoonmaakmiddelen-geschikte-middelen-method-ecodor-ecover-groene-zeep-voor-katten-kattenzorg-nijmegen

Reinigingsmiddel

Reinigen met azijn is niet alleen economisch maar ook veilig en milieuvriendelijk. Azijn wordt reeds generaties lang gebruikt als reinigingsmiddel. Het azijnzuur is een efficiënt ontsmettingsmiddel en reinigingsmiddel dat zeepschuim reinigt, sommige minerale (kalk) ophopingen verwijdert, en bacteriën en schimmels bestrijdt. Azijn kan gebruikt worden voor:
– vetvlekken (onverdunde azijn gebruiken, hoewel detergentia hiervoor geschikter zijn)
– chroom (onverdund)
– ontkalken van o.a. koffiezetapparaten (onverdund)
– schoonmaken van munten van 1, 2 en 5 eurocent

Voordelen

 • niet giftig
 • zacht voor de handen
 • laat geen strepen na
 • milieuvriendelijk
 • goedkoop

Nadelen

 • kan niet worden gebruikt in huishoudens met katten, omdat er stoffen in azijn zitten die lijken op kattenurine. Het is mogelijk dat uw kat hierdoor gaat plassen of sproeien in huis. Welk schoonmaakmiddel is wel geschikt voor kattenhuishoudens? Klik daarvoor hier.

Medicinale toepassing

Azijn werkt in combinatie met groene zeep ook tegen hoofdluis. Een watje gedrenkt in azijn helpt ook tegen de jeuk van brandnetel, muggenbeten en kwallensteken. Azijn is ook een adequaat middel tegen voetschimmel.