Keukenazijn, een wondermiddel!

Keukenazijn, een wondermiddel!

keukenazijn-veelzijdige-toepassingen-maar-ongeschikt-als-schoonmaakmiddel-in-kattenhuishoudens

Wist je wat u allemaal kunt doen met azijn?
Natuurazijn (keukenazijn) kan worden gebruikt op vele manieren.

Toepassingen

  • Word je gepest door vliegen en wespen als je buiten zit? Spray azijn in een plantenspuit op blote benen, armen en voeten, om de nare insecten bij je weg te houden.
  • Tegen overmatig transpireren en/of transpiratiegeur. ’s Morgens na het douchen azijn in een plantenspuit sprayen op je oksels en voeten. Afdrogen (al dan niet met een vel keukenrol). Hoe vaker je dit doet, hoe minder je gaat zweten en hoe minder het zweet stinkt. Azijn doodt bacteriën.
  • Je kunt het sprayen op je voeten tegen voetschimmel. Als je dat eenmaal een keer hebt opgelopen steekt dat iedere keer weer de kop op bij een verminderde weerstand.
  • Azijn werkt erg goed tegen schimmels en dit is ook handig voor mensen met dieren, maar let op! Dit is niet geschikt voor de dagelijkse schoonmaak! Een schimmelinfectie is een van de grootste rampen die een cattery/katteneigenaar kan overkomen. Alle materialen die niet wasbaar zijn op 90 graden kun je met azijn behandelen. Het doodt ook bacteriën, handig als je iets wil opfrissen dat niet in de was kan. Wij raden azijn alléén aan bij een schimmelinfectie in huis. Azijn is een onschuldig en onschadelijk middel, maar kan niet voor de dagelijkse schoonmaak gebruikt worden in een kattenhuishouden. Er zitten stoffen in azijn die ook voorkomen in kattenurine. Het is mogelijk dat katten hierop reageren door te gaan plassen of sproeien. Als er al een plasprobleem is bij je kat(ten), dan is het gebruik van azijn absoluut af te raden. Het gebruik van een stoomreiniger is in een kattenhuishouden de beste optie om spullen te reinigen die niet in de was kunnen.
    Lees ook: welk schoonmaakmiddel is geschikt voor een huishouden met katten?
  • Bij iedere wasbeurt kun je een scheut azijn gieten in het wasverzachterbakje. De was wordt er zacht van. Daarnaast is azijn goed te gebruiken om het vaal worden van kleding tegen te gaan. Azijn houdt kleur vast. Giet gerust een grote scheut azijn bij de was als je nieuwe kleding wast die kan afgeven, of kleding waarvan je niet wil dat die vaal wordt!
  • Ontkalken van alles waar kalk op zit. Goedkoper dan de dure antikalkmiddelen. Giet het in een plantenspuit en je reinigt eenvoudig badkamertegels en kranen.

Aanvullende informatie van Wikipedia

Brandnetelwonden

Azijn helpt tegen brandnetelwonden. Op de brandnetel zitten kleine kalkachtige naaldjes. Deze zijn gevuld met onder meer mierenzuur en histamine. Bij het aanraken van de brandnetel prikken de naaldjes door de huid en breken af. De histamine zorgt ervoor dat de haarvaten verwijden, het mierenzuur prikt. Door azijn over de plek te wrijven lost de kalk op en de andere twee stoffen worden verdund en verliezen hun werkzaamheid. Naast of in de buurt van brandnetels groeit meestal ook wel zuring, weegbree of hondsdraf, dit heeft een soortgelijk effect als azijn.

Niet geschikt voor onkruidbestrijding

Hier is azijn niet geschikt voor en het is inmiddels ook verboden door de overheid!

Veel mensen gebruiken (een oplossing van) azijn om op de tuintegels te gieten. Helaas is dat zeer schadelijk voor bijen (die het toch al zo moeilijk hebben) en roeit azijn al het bodemleven compleet uit. Behalve onkruid dan, want de dieper gelegen wortels van onkruid worden er niet door beïnvloed. 🙁

Het gebruik van azijn in de tuin is inmiddels zelfs verboden door de overheid. Pekel of strooizout, dat sommige verouderde websites aanbevelen, is inmiddels ook verboden, maar dat zouden welwetende honden- en kattenbaasjes toch niet gebruiken (beschadiging van de voetzolen en risico op zoutvergiftiging).

Hier staan natuurlijke en onschadelijke tips om onkruid te bestrijden.

En dit is helemaal mooi: voegmortel, een definitieve oplossing tegen onkruid!

Ontkalken

Zoals elk zuur lost azijn neergeslagen kalk (ketelsteen) op. Daarvoor is gewone azijn wel bruikbaar, maar beter is het om de speciale schoonmaakazijn te gebruiken waarvan de pH lager is en de azijn dus zuurder.

Nadelen van keukenazijn

Azijn kan niet worden gebruikt in huishoudens met katten, omdat er stoffen in azijn zitten die lijken op kattenurine. Het is mogelijk dat je kat hierdoor gaat plassen of sproeien in huis. Welk schoonmaakmiddel is wel geschikt voor kattenhuishoudens? Klik daarvoor hier.

Medicinale toepassing

Azijn werkt in combinatie met groene zeep ook tegen hoofdluis. Een watje gedrenkt in azijn helpt ook tegen de jeuk van brandnetel, muggenbeten en kwallensteken. Azijn is ook een adequaat middel tegen voetschimmel.