Waarom zijn katten kieskeurige eters?

kat-kieskeurige-eter-kieskeurig-eters-kattenzorg-nijmegen-voorlichtingWaarom zijn katten kieskeurige eters?

Katten kunnen je tot wanhoop drijven met hun kieskeurige eetgewoontes. Zo’n kat is niet verwend, maar heeft goede redenen voor dit gedrag!

Waarom zijn katten zulke kieskeurige eters? Kattengedragstherapeut Liesbeth Puts heeft hier een zeer interessant artikel over geschreven. Je kunt het hier lezen.

Katten zijn met name heel gevoelig voor de structuur en het gevoel van voedsel in de bek. Daarom is het belangrijk dat kittens (als dat mogelijk is natuurlijk) vanaf de leeftijd waarop ze vast voedsel gaan eten, wennen aan zoveel mogelijk structuren. Het “mondgevoel” van brokjes is natuurlijk heel anders dan blikvoer, rauw vlees en zachte vleesstaafjes/kattensnacks. Als kittens aan alle soorten structuren leren wennen, dan maakt het dan op latere leeftijd veel makkelijker als je moet overstappen op ander voer.

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur voor een bepaald soort voedsel. Voergemak speelt daar natuurlijk een rol bij. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat een kat niet altijd (meer) het voedsel zal kunnen eten dat jij graag wil geven. Variatie is om die reden belangrijk. Ook voor katten geldt dat zij het ontwend raken als ze langere tijd geen variatie in voedsel aangeboden krijgen. Wil je kieskeurigheid proberen te voorkómen, blijf dan zoveel mogelijk variëren met verschillende structuren voedsel.

Meer lezen?

een kat eet met zijn neus

wat is goede kattenvoeding?