Lezersvraag: koffiemelk of catmilk?

Lezersvraag: koffiemelk of catmilk?

koffiemelk-of-catmilk-kattenmelk-stichting-kattenzorg-nijmegen-voorlichtingWe hebben weer een interessante lezersvraag binnen gekregen die we graag met je delen. Een lezer vroeg ons naar het gebruik van kattenmelk. Deze mevrouw geeft haar 17-jarige kat kattenmelk en wil dit ook graag blijven doen bij deze kat. Zij vroeg zich af of het echt waar is dat catmilk hetzelfde is als koffiemelk, en haar vraag was of zij haar oude kat met een gerust hart koffiemelk zou kunnen geven.

Lactose-intolerantie bij katten

Zoals de meeste mensen wel weten kunnen volwassen katten geen koemelk verdragen. Kittens tot 12 weken oud kunnen melk van de moeder (uiteraard) goed verteren. Deze melk bevat veel minder lactose dan koemelk. Veel katten verliezen na twaalf weken het vermogen om lactose uit melk te verteren. Dit wordt lactose-intolerantie genoemd en dit uit zich in winderigheid of diarree.

Is catmilk een commercieel verzinsel en eigenlijk gewoon hetzelfde als koffiemelk?

Catmilk of kattenmelk is aangepast waardoor het veel minder lactose bevat. Dit is de reden dat katten het kunnen verteren. Nu gaat al jaren het gerucht dat speciale kattenmelk slechts een commercieel verzinsel is, en dat je net zo goed gewone koffiemelk kunt geven, omdat dat hetzelfde product is. Maar is dat wel waar? En kunnen wij bij Kattenzorg dan zomaar adviseren om koffiemelk te gaan geven aan een oude, kwetsbaardere kat? Wij vonden van niet.

Om die reden hebben wij deze vraag gesteld in onze informatieve Facebookgroep. Hier komen kattenliefhebbers samen om te praten over kattenzaken. Ook zijn kattendeskundigen lid van deze groep.

Marieke heeft de lezersvraag in de groep geplaatst.

De belangrijkste conclusie is dat koffiemelk toch nog teveel lactose bevat voor een kat – en kan leiden tot darmproblemen.

Toch proberen? De koffiemelk dan aanlengen met water

Als een katteneigenaar ervoor kiest om toch koffiemelk te gebruiken in plaats van kattenmelk, dan wordt geadviseerd het aan te lengen met water. Overigens kunnen katten zonder problemen karnemelk of andere zure producten, zoals yoghurt, eten!

Klik hier om alle antwoorden in onze Facebookgroep te bekijken of om zelf je ervaring met catmilk of koffiemelk met het lezerspubliek te delen.

Catmilk kopen en Kattenzorg steunen

Als je catmilk zou willen bestellen bij Zooplus, doe dat dan via onderstaande banner (het plaatje) dan kom je in de webshop terecht. Je doet Kattenzorg hiermee een groot plezier, want bij iedere bestelling via deze banner krijgt Kattenzorg een donatie! Het mooiste is dat het jou helemaal niets kost, je hoeft alleen maar via onze website bij onderstaande webshops te winkelen.

Let op: bezoek geen andere websites tijdens je aankoop en zoek niet naar kortingscodes.
Anders wordt de donatie voor Kattenzorg NIET geregistreerd.

Wij wensen je veel winkelplezier. Alvast hartelijk dank voor je aankoop en je steun aan Kattenzorg!

zooplus.nl


Heb je ook een lezersvraag die je graag door de vrijwilligers van Kattenzorg Nijmegen zou willen laten beantwoorden? Stuur ons een e-mail.