Lezersvraag: koffiemelk of catmilk?

Lezersvraag: koffiemelk of catmilk?
koffiemelk-of-catmilk-kattenmelk-stichting-kattenzorg-nijmegen-voorlichting

We hebben weer een interessante lezersvraag binnen gekregen die we graag met u delen. Een lezer vroeg ons naar het gebruik van kattenmelk. Deze mevrouw geeft haar 17-jarige kat kattenmelk en wil dit ook graag blijven doen bij deze kat. Zij vroeg zich af of het echt waar is dat catmilk hetzelfde is als koffiemelk, en haar vraag was of zij haar oude kat met een gerust hart koffiemelk zou kunnen geven.

Zoals de meeste mensen wel weten kunnen volwassen katten geen koemelk verdragen. Kittens tot 12 weken oud kunnen melk van de moeder (uiteraard) goed verteren. Deze melk bevat veel minder lactose dan koemelk. Veel katten verliezen na twaalf weken het vermogen om lactose uit melk te verteren. Dit wordt lactose-intolerantie genoemd en dit uit zich in winderigheid of diarree.

Catmilk of kattenmelk is aangepast waardoor het veel minder lactose bevat. Dit is de reden dat katten het kunnen verteren. Nu gaat al jaren het gerucht dat speciale kattenmelk slechts een commercieel verzinsel is, en dat men net zo goed koffiemelk kan geven. Maar is dat wel waar? En kunnen wij zomaar adviseren koffiemelk te gaan geven aan een oude, kwetsbaardere kat?
Bij Kattenzorg Nijmegen vonden wij van niet.

Om die reden hebben wij deze vraag gesteld in onze informatieve Facebookgroep. Hier komen kattenliefhebbers samen om te praten over kattenzaken. Ook is een aantal deskundigen lid van deze groep.

Marieke heeft de lezersvraag in de groep geplaatst. De belangrijkste conclusie van de gegeven antwoorden was dat koffiemelk voor een kat toch nog teveel lactose bevat en kan leiden tot darmproblemen. Als een katteneigenaar ervoor kiest om toch koffiemelk te gebruiken in plaats van kattenmelk, dan wordt geadviseerd het aan te lengen met water. Overigens kunnen katten zonder problemen karnemelk of andere zure producten, zoals yoghurt, eten!

Klik hier om alle antwoorden in onze Facebookgroep te bekijken of om zelf uw ervaring met catmilk of koffiemelk met het lezerspubliek te delen.

Hebt u ook een lezersvraag die u graag door de vrijwilligers van Kattenzorg Nijmegen zou willen laten beantwoorden? Stuur ons een e-mail of bel naar: 06 – 41 54 39 55.