Lezersvraag: vieze billen

billen-kontje-kat-vies-wassen-smaak-proeven-voorlichting-lezersvraag-kattenzorg-nijmegenLezersvraag: vieze billen

Vandaag kregen wij een goede vraag op onze Facebookpagina.

Misschien weet jij mij een antwoord te geven op de volgende vraag. Een kat is kieskeurig en proeft met zijn tong. als hij iets niet lekker vind dan neemt hij het niet. Kan een kat dit uitschakelen, Want het lijkt mij nu eenmaal niet lekker te smaken als hij na het poepen zijn kontje gaat poetsen. Ik denk dan dat proeft hij toch ook dan. Weet jij hoe dat zit, ik vraag me dit al heel erg lang af.

Marieke, vrijwilliger bij Stichting Kattenzorg Nijmegen, antwoordde als volgt.

Ik weet dat bij katten het mondgevoel het belangrijkst is en dat katten in de kritieke socialisatiefasen moeten leren verschillende dingen te eten. Het gevoel in de mond is daarbij belangrijker dan de smaak. Een brokje voelt anders in de bek dan gemalen vers vlees, blikvoer of hele prooidiertjes.

Wat een kat in de kritieke socialisatiefasen (het meest) eet, is bepalend voor de rest van het leven. Ik zie dit heel duidelijk bij mijn ex-zwerfkitten dat alleen brokjes heeft gehad bij het gezin waar ze met haar mama kwam bedelen. Tot 10 weken heeft ze niets anders gekend. Hoewel ze proodiertjes heeft leren eten en met lange tanden blikvoer zal eten als er niets anders is, geeft zij nu op 9-jarige leeftijd nog steeds de sterke voorkeur aan brokjes. Veel katten komen niet eens zo ver en weigeren pertinent andere vormen voeding te eten dan ze als kitten geleerd hebben te eten.

Dat ze hun billen wassen is denk ik een kwestie van: de mens die zijn eigen geur niet vies vindt. Een mens kan walgen van de lichaamsgeur van een ander (of het lekker vinden), maar de meeste mensen vinden hun eigen lichaamsgeur niet vies of ruiken het niet eens. Daarnaast denk ik dat het instinct om zichzelf (of hun kittens) schoon te maken sterker is dan het gevoel “dit is vies”.

Het schijnt bij mensen zo te zijn dat het aangeleerd is dat poep vies is.* Kinderen maken allemaal een poep- en plasfase door waarbij ze gefascineerd zijn door hun eigen uitwerpselen, het willen pakken of er andere dingen mee doen. Ze leren al gauw van de ouders of verzorgers dat poep en plas vies is en dat het niet mag. Dieren en kinderen vinden poep niet vies. Honden, katten, vossen en andere zoogdieren ruiken eraan en ontlenen er boodschappen aan, door de feromonen die via de anaalklieren bij het poepen worden uitgescheiden. In de natuur is het een belangrijk communicatiemiddel (naast de jou zeker bekende methoden zoals geur afgeven via de voetzooltjes, de wangen en de bovenkant van de kop, maar ook krabsporen zijn een communicatiemiddel).

*Zindelijkheidstraining houdt bij kinderen in dat hen wordt geleerd het toilet te gebruiken. Het kind is er klaar voor om zindelijk te worden als het eigen ontlasting vies begint te vinden. Als het kind zijn eigen ontlasting nog niet erg vindt en er mee wil spelen is het te vroeg om ermee te beginnen. Bron: Wikipedia

Om kort te gaan: ik denk dat een kat zijn eigen billen niet als vies ervaart. 🙂

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:
waarom zijn katten kieskeurige eters?