Melden zwerfkatten of verwilderde katten

Melden zwerfkatten of verwilderde katten

In Nederland zijn in iedere regio mogelijkheden om een melding te maken van een gevonden zwerfkat, moederloze kittens, een zwerfkattenkolonie of een moederpoes met kittens.

Stichting Kattenzorg Nijmegen heeft een werkgebied van ongeveer 25 km rondom Nijmegen. Wij kunnen je adviseren als het gaat om (overlast veroorzaakt door) zwerfkatten en/of verwilderde katten. Daarvoor hebben wij een convenant met een groot aantal gemeentes. Kattenzorg is het officiële meldpunt voor zwerfkatten en verwilderde katten. De uitvoering wordt verzorgd door andere organisaties.. Bij voorkeur worden zwerfkatten gecastreerd waarna er geprobeerd wordt een nieuw thuis voor hen te vinden, als blijkt dat ze nog te socialiseren zijn. Als  er sprake is van een moeder met kittens wordt geprobeerd zo snel mogelijk opvang te verzorgen.

Je kunt ons bellen als het bijvoorbeeld gaat om:

  • een of meerdere zwerfkatten bij jou in de buurt, die al dan niet overlast veroorzaken
  • een zwerfkattenkolonie (een grote groep verwilderde katten die zich blijft vermeerderen)
  • een moederpoes met kittens die op straat leeft of buiten verscholen ligt
  • kittens die zonder moeder over straat zwerven

Voor alle situaties die te maken hebben met zwerfkatten of verwilderde katten
in de regio Nijmegen kun je bellen naar: 06 – 21 58 39 24.


Waarom is het belangrijk dat zwerfkatten worden geholpen?

vermeerdering-katten-infographic-kattenzorg-nijmegen
Hoe snel het kan gaan als een (zwerf-)kat niet gecastreerd wordt.

Ongecastreerde katers en poezen kunnen een ware kwelling zijn in de wijk. De meeste eigenaren nemen hun verantwoordelijkheid en laten hun kater of poes tijdig castreren, in ieder geval vóórdat ze naar buiten gaan. Maar helaas zijn er ook mensen die hun kat ongecastreerd buiten laten. Een nog groter probleem zijn de katten zonder baasje, of de katten van boerderijen, die niet worden geholpen.

Territorium verdedigen: sproeien, vechten en voedsel zoeken

Een ongecastreerde kater zal met hand en tand “zijn territorium” verdedigen. De situatie in Nederland is niet “natuurlijk”; dit is niet hoe katten zouden leven als dit de vrije natuur was. Er leven erg veel katten op een klein stukje grond (territorium). Een ongecastreerde kater heeft het vaak hoog in zijn bol en eigent zichzelf een erg groot stuk territorium toe dat hij fel gaat verdedigen tegen “indringers” (de gecastreerde katten van jou en jouw buren die nietsvermoedend door de buurt kuieren). Daarnaast zal hij sproeien (in staande positie plassen) om zijn territorium te markeren. Dit doet een ongecastreerde kater overal. Tegen je voordeur, in je tuin, tegen muren, struikjes en alle andere verticale objecten die hij daarvoor geschikt vindt.

Ongecastreerde katers zullen bijna altijd gaan zwerven, ze zullen veel en vaak van huis weg zijn, ondanks dat ze toch vaak even binnen komen om te eten, als ze al een baasje hebben. Tijdens het zwerven zullen ze alles doen om aan eten te komen. Een ongecastreerde kater heeft vaak honger. Hij zal vuilniszakken en de zakken van Plastic Heroes openkrabben in de hoop iets eetbaars te vinden. Dit gedrag zie je minder of helemaal niet bij katten die gecastreerd zijn.

Ongewenste vermeerdering

De katers zwerven in de hoop een leuke krolse poes tegen te komen. Om zijn genen door te geven zal de kater met zo veel mogelijk poezen proberen te paren en hier zullen dus veel ongewenste nestjes uit komen. Zoals je misschien weet zijn dierenasiels overvol: ieder jaar worden er 45.000 katten naar het asiel gebracht. Een nog groter probleem dat ontstaat door het niet castreren van katers en poezen zijn zwerfkattenkolonies. Deze katten hebben geen baas en geen voedsel, verzamelen en vermeerderen zich in grote groepen, en zullen met z’n allen hetzelfde gedrag vertonen als de ongecastreerde kater in de wijk.

Natuurlijk gedrag of bescherming van het dier?

Voor een kater is het heel erg vervelend om deze drang te hebben. Sommige mensen denken dat het natuurlijk is, of belangrijk is, om een kat niet te laten castreren. Sommige mensen denken dat het zielig is om een kat te castreren. Buiten het feit dat ongecastreerde dieren overlast veroorzaken door de buurt, ervaart een ongecastreerde kat erg veel stress door het vechten en de drang een partner te vinden. Door de vele gevechten zijn er verwondingen die ernstig kunnen worden (bijv. abcesvorming). Doordat ongecastreerde katten veel zwerven hebben ze meer kans op een (verkeers-)ongeluk. Verder is er een hoger risico op besmettelijke ziektes zoals niesziekte, FIP en FIV (kattenAIDS). Ziektes en verwondingen brengen natuurlijk ook (hoge) dierenartskosten met zich mee als een ongecastreerde kat een baasje heeft, maar ook voor stichtingen die katten proberen te helpen zijn dit hoge kosten.

Vanaf welke leeftijd is castratie mogelijk?

Al met al zijn er genoeg redenen om je poes of kater te laten castreren voordat hij eventueel los buiten mag spelen. Een kater kan gecastreerd worden vanaf 4 maanden oud. Bij de poes heeft het de voorkeur om al vóór de eerste krolsheid te castreren: vanaf de leeftijd van 4 maanden.

Het castreren en socialiseren of castreren en opnieuw uitzetten van zwerfkatten

Je begrijpt dat het castreren van zwerfkatten heel hard nodig is, om het ontstaan van zwerfkattenkolonies te vermijden en ongewenste nestjes, en daardoor onnodig dierenleed, te beperken. Als er een kans is dat zwerfkatten gesocialiseerd kunnen worden en dan een thuis kunnen vinden, dan wordt dat altijd geprobeerd. Is een kat echt te wild en niet meer tam te maken, dan wordt hij “gemerkt” door een knipje uit het oor, zodat voor iedere dierenhulporganisatie zichtbaar is dat het een gecastreerde kat betreft. De kat wordt na castratie en herstel uitgezet op de oorspronkelijke vindplaats en daar gevoerd door buurtbewoners of vrijwilligers. Op deze manier veroorzaakt een wilde zwerfkat geen overlast meer. Hij sproeit niet meer, hij vecht niet meer, en hij maakt geen vuilniszakken meer kapot omdat hij voedsel moet vinden. En uiteindelijk zal door het TNR-beleid, zoals dat heet (Trap, Neuter, Return – vangen – neutraliseren en opnieuw uitzetten) het probleem van een complete zwerfkattenkolonie via een natuurlijke en diervriendelijke weg opgelost worden, doordat ze zich niet meer voortplanten en voor de buurt geen overlast meer veroorzaken.

foto-van-zwerfkatten-dordrecht-zwerfkatje-kitten-regen
Een beeld dat we niet meer zouden willen zien: kleine kittentjes, zonder baasje,
die in alle jaargetijden moeten zien te overleven. Foto: Zwerfkatten Dordrecht