Ocicat Princess Jill zoekt een thuis

bemiddeling-herplaatsing-ocikat-jill-kattenzorg-nijmegen (2)

Update 20 februari 2016: Ocicat Princess Jill is verhuisd!

Ocicat Princess Jill zoekt een thuis

Natuurlijk verwachtten wij al dat het nooit lang kon duren voordat een prachtige, gezonde raskat een nieuw thuis via onze bemiddeling zou vinden. Dat we onze herplaats-tekst extra kritisch hebben gemaakt, om impulsieve reacties te voorkómen, heeft zeker geholpen! Het is namelijk helaas vaker gebeurd dat de katten bij ons in de bemiddeling, met een mooi of bijzonder uiterlijk, heel veel reacties oproepen. Sommige mensen nemen niet eens de moeite om de tekst te lezen over de kat die een nieuw thuis zoekt. Zij zien een mooie kat op de foto en bellen ons meteen op. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Iedere kat is uniek, en het karakter van een kat moet bij uw eigen thuissituatie passen, en natuurlijk bij uw eigen voorkeuren!

Dat wij informatie over de Ocicat in het algemeen – en over Jill in het bijzonder – hebben geplaatst, en dat we herplaatsingkosten vragen voor deze specifieke bemiddeling, om handel in raskatten te voorkómen, heeft goed geholpen.

Jill gaat binnenkort verhuizen naar haar gouden mandje. Lees hier over haar nieuwe gouden mandje. We wensen de nieuwe eigenaar van Jill heel veel geluk!


Ho, stop! 🙂 Voordat u meteen naar de contactknop van Kattenzorg Nijmegen gaat zoeken bij het zien van deze mooie raskat, willen we u graag wat vertellen over het karakter van de Ocicat.

Oorsprong van het ras
De Ocicat is een gevlekte agouti-kat van gemiddelde grootte. Dit ras komt voort uit het kruisen van Abessijn, Siamees en American shorthair. Dit relatief nieuwe ras is in 1964 ontstaan in Amerika. Na een de dekking tussen een Abessijn en een Siamees werd een gevlekt katje geboren en vanwege de gelijkenis met een ocelot, noemde de fokster dit diertje Ocicat. Daarna werd doelgericht gewerkt aan het opbouwen van een nieuw ras. In 1966 mocht de Ocicat bij de CFA (Amerikaanse kattenvereniging) worden ingeschreven.

Verschijning
Het ras werd toen in 12 kleuren erkend, die verwijzen naar hun voorouders: chocolate (bruin), tawny (zwart), cinnamon (kaneel), blauw, lilac, fawn en de zilveren ondergrond met dezelfde kleuren. Bij ons is Princess Jill in de bemiddeling voor herplaatsing. Zij heeft een zilveren pelsje. De Ocicat in het algemeen ziet er elegant en slank uit, maar tilt men zo’n kat op, dan is hij verrassend zwaar! Katers kunnen tussen de 6 en 8 kilo wegen, poezen wegen gemiddeld 3,5 tot 5 kilo.

Het karakter van de Ocicat
Dit ras is ontstaan zonder inbreng van wilde katten. Dat betekent niet dat er geen temperament in de Ocicat zit. Ze zijn actief en speels en daardoor makkelijk te trainen. In het algemeen kunnen Ocicats goed met kinderen overweg en ze zijn trouw aan de gezinsleden van hun thuis. Dat geldt zowel voor de mensen als voor de andere dieren in huis! De Ocicat past zich vlot aan de huisregels aan en went zelfs makkelijk aan reizen. Ze hebben geen speciale verzorging nodig.

De Ocicat is erg lief, aanhankelijk, intelligent, nieuwsgierig, actief en dol op spelen. Dit ras zoekt graag contact met zijn menselijke huisgenoten, zonder opdringerig te zijn. De Ocicat kan zichzelf goed vermaken.
Door zijn sociale karakter is het niet raadzaam de Ocicat hele dagen aan zijn lot over te laten.
Beter is het, wanneer u zelf veel buitenshuis bent, een tweede kat te nemen. Of misschien heeft u zelf al katten? Ook met honden kunnen ze in harmonie samenleven, mits ze daar op jonge leeftijd al aan gewend zijn geraakt. Dit is bij Jill echter niet het geval. Met kinderen kunnen deze raskatten het ook prima vinden, ze zijn verdraagzaam, geduldig en zullen niemand met opzet bezeren. Een Ocicat kan een wat dominante kat zijn en niet alle kattenrassen zijn geschikte huisgenoten voor de Ocicat! Sommige katten raken teveel onder de indruk van hun starende blik.

Ocicats zijn erg slim
Dit kattenras staat bekend om zijn intelligentie. Ze kunnen zichzelf foefjes aanleren, zoals het openen van deuren en laden. Het lopen aan een lijn en propjes apporteren is voor de meeste Ocicats geen probleem. Hun aanpassingsvermogen is groot: ze voelen zich zowel thuis in een appartement als in een groot huis met een veilig omheinde tuin of kattenren. Wanneer ze uitsluitend binnen gehouden worden, geeft dat geen problemen, zolang de kat maar voldoende mogelijkheden heeft om zijn energie kwijt te kunnen. Een flinke krabpaal is wel heel erg welkom!

Escoburg’s Princess Jill
Dat is de naam van deze mooie juffrouw. Jill is geboren op 1 juli 2006. Uiteraard heeft Jill een stamboom, maar zoals dat vaak gaat met paperassen bij mensen thuis, is deze ergens in de afgelopen 10 jaar opgeborgen en nu nergens meer te vinden. Mocht u er veel waarde aan hechten om de stamboom in uw bezit te hebben als u Jill overneemt, dan is het mogelijk de stamboom op te vragen in Amerika. Kattenzorg kan u de procedure, de benodigde informatie en de contactgegevens van de organisatie doorgeven om de stamboom te kunnen opvragen.

Jill is niet gewend aan kinderen en honden, ze is wel opgegroeid met andere katten. Jill is erg lief en wil graag knuffelen en geaaid worden. Ze is speels en ze is niet bang voor (vreemde) mensen die op bezoek komen. Zoals bij het karakter hoort, miauwt Jill veel. Denkt u er vantevoren goed over na of u hier wel tegen kunt! Jill is geen schootkat. Ze zal niet bij je op schoot komen zitten, maar ze heeft wel heel veel aandacht nodig. En zoals ook bij dit ras hoort, is Jill een echte acrobaat. Ze springt graag op kasten. Een of meer goede, hoge, stevige krabpalen zijn voor Jill dan ook geen luxe. Ze heeft de grappige gewoonte om soms dingen van de tafel te gooien als ze haar zin niet krijgt. Uw duurste kristallen vaas kunt u maar beter opbergen als u Jill overneemt!

Reden van herplaatsing
Een fantastische kat die van kitten af aan bij haar huidige eigenaresse woont. De eigenaresse is in toenemende mate slechtziend, en kan hierdoor niet meer goed spelen met Jill. Zij heeft het gevoel dat ze Jill niet meer kan bieden wat ze nodig heeft: een actief leven met veel uitdaging en spel.

Dit is natuurlijk heel verdrietig voor beiden, en wij willen dan ook alleen het allerbeste en vooral het best passende thuis vinden voor Jill (dat geldt natuurlijk voor iedere kat waarvoor wij bemiddelen bij herplaatsing!).

Omdat een Ocicat niet zomaar een gewone kat is, en een uitgesproken karakter heeft, willen wij u vragen verder te kijken dan haar mooie en bijzondere uiterlijk, en er – voordat u reageert – goed over na te denken of u deze kat kunt geven wat zij nodig heeft. Ook moet u er natuurlijk goed tegen kunnen dat dit ras veel miauwt en veel aandacht vraagt. U en/of uw huisgenoten moeten veel tijd hebben om met haar te spelen. Uw tuin is goed afgezet (klimmen kan ze als de beste, een simpele schutting is niet voldoende!) of u woont in een appartement of flat met een goed omheind balkon. Als u dit kunt bieden aan deze bijzondere kat, neem dan vooral contact met ons op en laat ons weten wat u Jill kunt geven om haar het perfecte nieuwe thuis te bieden.

Kosten
Aan de overname van Jill zijn kosten verbonden, te weten: € 100,-. Als u met de eigenaresse overeenkomt dat Jill bij u zal komen wonen, dan maakt u dit bedrag vóór de verhuisdatum over naar Stichting Kattenzorg Nijmegen. Ons IBAN-bankrekeningnummer is NL08RBRB 0706 5861 07 t.n.v. Stichting Kattenzorg te Nijmegen, o.v.v. uw naam, adres en “herplaatsingkosten Jill”.

Dank
Onze grote dank gaat uit naar Nathalie Smits, stamboekadjunct van Mundikat en naar Henk en Wiljo van der Heijden, respectievelijk voorzitter en secretaris van de Ocicat Club Holland voor hun hulp bij de zoektocht naar meer informatie en foto’s van de ouders van Princess Jill. Als u meer informatie zoekt of interesse hebt in een Ocicat, dan kunnen wij u deze organisaties van harte aanbevelen.

ocicat-club-nederland-logo-kattenzorg-nijmegen

Jill in één vlekje:

 • Zilver tabby spotted Ocicat van 9 jaar oud
 • Gecastreerd, gechipt, paspoort is aanwezig
 • De stamboom is zoek, als u Jill overneemt en de stamboom graag wil hebben, dan kunnen wij u de noodzakelijke gegevens verstrekken om de stamboom in Amerika op te vragen
 • Deze dame komt binnen en buiten in de tuin, het is sterk aan te raden Jill niet los buiten te laten lopen in verband met mogelijke diefstal van raskatten
 • Jill is zindelijk, gebruikt netjes de kattenbak, is ieder jaar gevaccineerd en beoordeeld door een dierenarts. Ze is helemaal goed gezond.
 • Deze poes is niet gewend aan honden en kinderen, in de omgang met kinderen zijn geen problemen te verwachten
 • Zij heeft veel aandacht nodig
 • Ze is opgegroeid met katten en bij een goede karaktermatch tussen de katten, zullen een of meerdere andere katten als huisgenoten zeker door haar op prijs gesteld worden
 • Jill is lief en wil graag knuffelen, maar komt niet bij je op schoot liggen
 • Deze acrobaat klimt graag op kasten, een of meer hoge krabpalen in huis zijn voor haar zeer wenselijk
 • Ze is speels en sociaal en niet bang voor (vreemde) mensen die op bezoek komen
 • De eigenaresse heeft gezondheidsproblemen en kan Jill niet meer geven wat ze nodig heeft. Dat is de reden dat deze mooie poes een nieuw thuis zoekt
 • Aan de overname van Jill zijn kosten verbonden (€ 100,-), aan Stichting Kattenzorg Nijmegen te voldoen vóórdat Jill naar haar nieuwe thuis verhuist.

Mooie foto’s van vader, moeder, broertjes en zusjes en natuurlijk van Jill hoe zij er nu uitziet.
Klik op de foto voor een vergroting.