Onderzoek naar dementie bij honden

Masteronderzoek naar dementie bij honden

hond-kattenzorg-nijmegen-Masteronderzoek-naar-dementie-bij-honden

In het kader van masteronderzoek aan de Universiteit Utrecht, wordt momenteel een onderzoek uitgevoerd naar dementie bij honden. Voor dit onderzoek – via een online vragenlijst – zijn de studenten op zoek naar mensen met een (of meerdere) hond(en) van zes jaar of ouder.

Daan van Rijswijk is Bachelor of Science, een kandidaat in de exacte wetenschap met een universitaire bachelorgraad. Hij studeert nog verder en doet nu een onderzoek naar dementie bij honden. HIj ziet regelmatig patiënten met dementie op zijn gedragspoli en zijn eigen oude hond is ook dement.
Is uw hond ouder dan 6 jaar? Werk dan mee aan dit onderzoek naar dementie bij honden.

De vragenlijst is heel lang en u moet aan het eind een test uitvoeren met uw hond. Neem dus even rustig de tijd om het in te vullen. Het is mogelijk de vragenlijst op te slaan en later verder te gaan met invullen, zonder dat u de eerder ingevulde gegevens kwijt bent.

Wilt u ons helpen deze vragenlijst te verspreiden?
De link is: http://www.esurveyspro.com/Survey.aspx?id=8ffcbe29-a0c6-415f-b61e-cb7cc9a1cf20


Meer informatie over dementie bij huisdieren

hond-pootafdruk-kattenzorg-nijmegen

Dierenkliniek Broerdijk schreef:

Net als bij oudere mensen, kan bij oudere dieren dementie voorkomen. Omdat onze huisdieren door goede verzorging en betere medische behandelingen steeds ouder worden, zien we in de praktijk ook meer gevallen van dementie.

Een vaak gehoorde klacht van baasjes is dat hond Bo of kat Pluk “anders” doet de laatste tijd en niet meer zo enthousiast reageert.

Dementie kan zich bij honden en katten als volgt uiten:

  • onzindelijkheid
  • doelloos rondjes lopen
  • doelloos stilstaan en voor zich uit staren
  • verstoord dag- en nachtritme
  • veel blaffen of miauwen
  • agressie
  • angst
  • apathie

In een later stadium worden gezinsleden of bekenden soms niet meer herkend.

Dierenkliniek Broerdijk stelt de diagnose op grond van deze waarnemingen en een dementiescorelijst. Daarnaast doet deze praktijk onderzoek om een onderliggend probleem uit te sluiten: bloed- en urineonderzoek en een bloeddrukmeting (bij de kat). Bij nier- en leverfalen kunnen dieren soms ook vreemd gedrag vertonen, maar dan is er sprake van een heel ander probleem.

Is dementie te genezen?
Dementie is niet te genezen. Wel kunt u soms met medicijnen en goede voeding het proces vertragen en zo zorgen voor meer levenskwaliteit. Als u naar aanleiding van dit stukje vragen heeft, dan horen wij dat graag natuurlijk. Neem voor meer informatie contact op met:

Dierenkliniek Broerdijk
Broerdijk 1
6523 GM  NIJMEGEN
Telefoon : 024-322 5331

Dierenkliniek Broerdijk is ook actief op Facebook. Klik hier om de Facebookpagina te bezoeken.