Oneetbare spitsmuizen

Oneetbare spitsmuizen

De kat is een strikte carnivoor. Oorspronkelijk een nachtelijke jager die laag bij de grond prooien besluipt. Als hij op ongeveer een meter afstand is, valt hij aan. Een kat is voornamelijk ’s nachts en in de schemering actief, overdag slaapt een kat het liefst. Soms komt het voor dat katten op bewolkte dagen overdag actief zijn.

Het dieet van de wilde kat loopt zeer uiteen van kleine zoogdieren tot de grootte van een haas. Verder eet een kat graag reptielen, amfibieën en ongewervelden. Over het algemeen worden prooien met stekende delen vermeden. Muizen zijn favoriet, omdat dit prooidiertje veel vet bevat.

Vogels staan ook op het menu, hoewel het eerder uitzondering dan regel is dat een kat een vogel vangt. Katten hebben een groot aanpassingsvermogen, maar zijn gebouwd om op de grond levende zoogdieren te vangen. Langdurig onderzoek door de British Society for the Protection of Birds wees uit dat katten vrijwel alleen zieke en zwakke vogels kunnen vangen. Ook bleek dat katten geen invloed hebben op het gezonde vogels. Wat eigenaren meestal zien zijn de paar weken per jaar dat katten succesvol zijn in het jagen op vogels, namelijk wanneer de jonge vogels uit het ei zijn, maar nog niet kunnen vliegen.

spitsmuis-giftig-speeksel-kattenzorg-nijmegen

Een bijzondere prooi van onze huiskatten is de spitsmuis. Spitsmuizen (Soricidae) komen uit de familie van zoogdieren, uit de orde mollen en spitsmuizen. Bij mollen en spitsmuizen scheiden de speekselklieren een giftige substantie uit. Dit is de reden dat mollen en spitsmuizen door katten niet worden opgegeten!