Ongevraagd in de krant

ineke-ad-ongevraagd-foto-gebruikt-krant-voorzitter-kattenzorg-nijmegen

Ongevraagd in de krant

Normaal gesproken vinden wij het hartstikke leuk als we met Kattenzorg in de krant komen. Onze voorzitter Ineke geeft heel vaak interviews en is ook regelmatig te horen in het programma Focus Senior van Omroep Groesbeek.

Maar dit keer waren wij helemaal niet blij dat we in de krant kwamen! Het Algemeen Dagblad heeft ongevraagd een foto “gestolen” van De Gelderlander en gebruikt om een artikel in hun krant te illustreren. Onze voorzitter Ineke is heel boos dat aan onze stichting geen reactie is gevraagd en dat deze foto ongevraagd gebruikt is voor dit artikel. De tekst die onder de foto staat is compleet uit de lucht gegrepen en het is zelfs niet eens een citaat van Ineke!

De mening van onze stichting is ook niet gevraagd en Ineke is voor dit artikel niet geïnterviewd. De oorspronkelijke foto is gemaakt als illustratie van een totaal ánder artikel voor De Gelderlander. De foto is genomen in de zomer! Ineke gaat er werk van maken, dit is géén manier van journalistiek bedrijven!

Als Kattenzorg was geïnterviewd, dan hadden wij de tekst natuurlijk aanzienlijk genuanceerder gebracht dan hoe het er nu staat. Als stichting zijn wij er zeker voorstander van dat mensen hun tuin omheinen of een kattenren plaatsen, vooral voor de veiligheid van hun eigen katten! Maar wij zeggen er altijd bij: het is bij wet toegestaan dat katten los buiten lopen en wij hebben daar als stichting totaal niets op tegen. Het is nog altijd de eigen keus en verantwoordelijkheid van mensen zelf. Veel katten kun je niet zomaar tegen hun wil “ophokken”. Katten die jarenlang de vrijheid gewend zijn, kunnen het heel erg moeilijk vinden als hun territorium zomaar ineens wordt ingeperkt. Een en ander is lang niet zo eenvoudig als het lijkt!

Wat Kattenzorg doet is voorlichting geven en informatie verstrekken, met als doel mensen te helpen. Wij geven vrijblijvend advies. Wij geven mensen tips en wij verplichten ze tot niets. Een van de tips die wij geven is dit artikel met katvriendelijke oplossingen tegen katten in de tuin, en het omheinen van de eigen tuin hoort daar ook bij.

Erg jammer dat een en ander nu zo door de media uit z’n verband gerukt is.

9 januari 2018, Ineke de Groot-Ribbe, voorzitter en Marieke van de Weijer, bestuurslid en PR van Stichting Kattenzorg Nijmegen


Update 10 januari 2018: excuses en rectificatie in de krant

Ineke heeft vandaag haar beklag gedaan en de krant heeft excuses aangeboden en een rectificatie geplaatst.

rectificatie-Huisarrest voor katten is helemaal niet zon gek idee _ AD.nl