Waarom ontklauwen geen goed idee is

Waarom het ontklauwen van katten geen goed idee is

Door: Marieke van de Weijer

nagels-uitkrabben-kat-ontklauwen-katten-kattenzorg-nijmegen

De nagels van de kat, waar dienen ze voor?

Katten gebruiken hun nagels om zich te verdedigen tegenover een vijand. Ze kunnen zich ermee vastgrijpen als ze klimmen of dreigen te vallen. Nagels worden ook gebruikt bij communicatie. Katten laten bewust zichtbare krabsporen achter om berichten achter te laten voor soortgenoten, vergezeld van hun specifieke geur uit de geurklieren van hun voetzooltjes.

ontklauwen-katten-geen-goed-idee-verboden-kattenzorg-nijmegen

Natuurlijk worden nagels ook gebruikt bij het jagen en katten verdedigen hun territorium met hun nagels. Krabben is karakteristiek gedrag van katten. De nagels, of klauwen, van een kat zijn dus essentieel voor het overleven van de kat. In een huiselijke omgeving zijn minder gevaren, maar toch heeft iedere kat nog steeds de behoefte zijn instinctmatige gedrag uit te oefenen. Krabben aan verticale oppervlakken en zich verdedigen als hij het gevoel heeft dat dat nodig is, zijn onderdelen van dit natuurlijke gedrag.

Ontklauwen

Ontklauwen (“declawing”) bij katten, misschien heeft u er nog nooit van gehoord. In Nederland is dit bij wet verboden. Ontklauwen is in Nederland alleen toegestaan als medische redenen hiertoe aanleiding geven.

Declawing

In de Verenigde Staten komt dit echter heel veel voor. Men schat dat daar 25-43% van de huiskatten ontklauwd is. De meeste Amerikaanse dierenartsen hebben er geen problemen mee deze operatie, met ontzettend veel na-pijn en grote gevolgen voor het gedrag van de kat, uit te voeren. En dan niet om medische redenen, maar op verzoek van de eigenaar! Redenen die eigenaren aanvoeren zijn veiligheid voor de kinderen (de kat kan niet meer krabben en/of schade toebrengen aan kinderen), de veiligheid van zwangere vrouwen en het heel houden van meubilair, gordijnen, behang, etc.

Maar wat is ontklauwen nu eigenlijk?

Bij het ontklauwen worden de botjes aan het uiteinde van de poot verwijderd. De kattennagel is niet te vergelijken met de nagel van een mens. De nagel van een kat is onderdeel van het laatste botje in de teen van de kat. Om er zeker van te zijn dat er niets achterblijft met cellen waaruit nagelweefsel kan groeien (met alle problemen van dien als er geen normale uitweg is), is de enige mogelijkheid om het stuk teen bij het gewricht geheel te verwijderen.

Misschien dacht u tot nu toe dat dit een pijnloze ingreep was, te vergelijken met het knippen van nagels bij mens of kat. Dit is zeker niet het geval. Het is niet alleen een operatie, het is een amputatie van een lichaamsdeel.

http://www.petakids.com/save-animals/declawing-cats/

Foto: PETA

Een compleet stuk bot met alles erop en eraan: pezen, zenuwen en gewrichtsbanden, wordt verwijderd. Deze operatie is ontzettend pijnlijk en geeft veel na-pijn bij een kat.Understanding Declawing

Gedragsproblemen na ontklauwen

Ontklauwen heeft heel grote gevolgen voor de kat. Niet alle redenen liggen voor de hand. Iedereen zal begrijpen dat een kat zich erg kwetsbaar voelt als hij zich niet op zijn natuurlijke wijze kan verdedigen. Veel katten raken gefrustreerd dat ze hun onvrede niet kenbaar kunnen maken, en gaan méér bijten dan een niet-ontklauwde kat. Het ergste hiervan is dat veel ontklauwde katten in de VS in het asiel belanden, omdat ze overmatig bijten naar gezinsleden… Extra wrang natuurlijk omdat de eigenaren dit gedrag zelf bij hun veroorzaakt hebben door te kiezen voor deze ingreep.

Katten kunnen natuurlijk hun nagels niet meer uitkrabben. Dit is natuurlijk gedrag, dat ze niet meer kunnen uitoefenen. Dit kan leiden tot frustratie.

Door chronische pijn aan de pootjes willen veel ontklauwde katten de kattenbak niet meer gebruiken, omdat de kattenbakvulling pijn doet aan de pootjes, met name bij het graven.

Planned Pethood Plus facts about declawing kattenzorg nijmegen

Info van Planned Pethood Plus

Lichamelijke problemen na ontklauwen

De lichamelijke problemen zijn zo mogelijk nog erger dan de psychische problemen die een door ontklauwen gehandicapt geraakte kat ondervindt.

Bij ontklauwde katten is er sprake van:

  • gewrichtsstijfheid; de pezen die zorgen voor het bewegen van de teengewrichten raken “bevroren” doordat ze niet meer gebruikt worden.
  • artritis; direct na de operatie lijden katten zoveel pijn, dat ze vermijden te lopen op de pijnlijke tenen. Ze verplaatsen hun hele gewicht bij het lopen op het 3-lobbige voetkussentje. Uit onderzoek is gebleken dat veel katten op deze manier blijven lopen en hun gewicht dus over een verkeerde manier over hun gewrichten en rug verdelen. Vaak bleek er na langere tijd sprake van artritis bij ontklauwde katten.

In welke landen is ontklauwen al verboden?

Een actueel overzicht vindt u op deze website.

Filmpjes over ontklauwen

Wilde katten in gevangenschap en circusdieren worden “om veiligheidsredenen” ook ontklauwd.
In dit filmpje is heel goed te zien wat de gevolgen zijn van ontklauwen en hoe vreemd een kat ervan gaat lopen. Dat het dier pijn heeft, kunt u in dit filmpje ook goed zien. Kona kan niet op een normale manier lopen. Het doel van het ontklauwen van deze poema was dat hij “filmster” kon worden, dat is nooit gebeurd door hoe hij zich voortbeweegt sinds de amputatie van zijn tenen…

Op deze website zijn twee animatiefilmpjes te bekijken over het proces van ontklauwen, dit geeft een goed beeld van wat er met het pootje gebeurt bij zo’n operatie. Deze animatiebeelden zijn niet bloederig of anderszins schokkend. Klik hier voor de animaties.

The Paw Project is een Amerikaanse organisatie die voorlichting geeft over ontklauwen aan het publiek.
Ze strijden voor de afschaffing van ontklauwen en een wettelijk verbod hierop. Daarnaast proberen ze ontklauwde wilde katten in gevangenschap te rehabiliteren. Deze organisatie heeft een indrukwekkende documentaire gemaakt. Bekijk de trailer hierpawprojectlogo


Hoe zit het dan met nagels knippen?

Nagels knippen bij de kat is soms nodig! Dit is – net als bij mensen – als het goed gebeurt volledig pijnloos. Het is niet altijd makkelijk het als baasje zelf te doen. Bij donkere nagels kun je “het leven” niet zien en daar wil je niet in knippen! Veel katten laten het niet toe. Uiteraard is het mogelijk met veel geduld nieuw gedrag aan te leren, zoals het laten knippen van de nageltjes, maar dat kost tijd. De dierenarts of een trimsalon kan dit bij de behandeling doen als het nodig is. Wanneer is het belangrijk de nagels van uw kat te (laten) knippen? Lees het hier.


Meer informatie over kattennagels en nagelverzorging

Interessante feiten over kattennagels en nagelverzorging bij de kat vindt u op deze website over Noorse Boskatten.

nagels ontklauwen verboden nederland kattenzorg nijmegen

Thomas en Marieke (allebei met nagels)