Oog voor armoede

oog-voor-armoede-er-waren-al-huisdieren-voor-de-crisis-kattenzorg-nijmegen

Oog voor armoede

Vandaag heb ik me erg boos gemaakt. En ik wil dit bericht, dat ik op Facebook heb geplaatst, graag op persoonlijke titel delen met de (katten-)wereld.

Marieke van de Weijer, vrijwilliger bij Kattenzorg Nijmegen (sinds 2003).

Net weer iets gelezen dat me zo verschrikkelijk irriteert. Dit keer ging het over een column over schoolvakanties, dat ouders vrij zouden moeten zijn om vakantie op te nemen buiten het hoogseizoen. Altijd, en dit merk ik ook heel vaak in de dierenwereld, is er weer iemand die opstaat en zegt: “dat had je moeten bedenken voordat je besloot aan kinderen te beginnen”. In de honden- en kattenwereld wordt het al net zo vaak gezegd: “als je geen geld hebt, dan moet je niet aan huisdieren beginnen!”.

Leven die mensen onder een steen of zo? Zijn zij vergeten dat in september 2008 de crisis begon, dat heel veel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt, hun huis gedwongen hebben moeten verkopen met een grote restschuld en al kinderen en huisdieren hádden, toen het hen financieel allemaal nog voor de wind ging met één of twee inkomens?

Ik erger me werkelijk kapót aan dat soort ver-van-mijn-bed-show-opmerkingen! Het is nu 2016, langzaam trekt de economie weer aan. Maar ik ken persoonlijk nog heel, heel veel mensen die onder de armoedegrens leven, álles zijn kwijtgeraakt door de crisis en alles doen wat ze kunnen om toch nog te kunnen zorgen voor hun huisdier. Of voor hun kinderen, die ze al jaren niet meer kunnen geven wat hun vriendjes allemaal wél krijgen.

Mensen, open je ogen. Er is zoveel armoede in Nederland. Als je dat allemaal is ontgaan, ga dan maar eens een paar weken vrijwilligerswerk doen. Dan kom je zeker wél in contact met gezinnen in armoede.

Bij Stichting Kattenzorg Nijmegen waren de gevolgen van de crisis heel snel merkbaar en wij hebben die duidelijk ervaren. Pas sinds het begin van 2015 trokken de bemiddelingen weer aan en pas nu, in 2016, zitten we daarmee op het niveau van vóór 2009!

Voor ons was duidelijk te merken dat mensen minder snel begonnen aan een nieuw huisdier en dat katten boven de 10 jaar problematisch te plaatsen waren (mensen waren bang voor hoge medische kosten). We merkten dat er minder katten werden aangemeld voor bemiddeling bij herplaatsing. De noodkreten om acute opvang werden veel vaker gedaan dan in al die jaren ervóór. En vaak kwamen die noodkreten in relatie tot een huisuitzetting op korte termijn.

Ook hebben we aanzienlijk meer informatieverzoeken gekregen over castratie-acties (kortingsacties bij de dierenarts, verzoeken om hulp bij het betalen van de dierenartsrekening). Voorlichting, dat is onze kernactiviteit en dat doen wij voortdurend. We delen zoveel mogelijk kortingsacties op onze website en op Facebook en ieder jaar besteden we aandacht aan Juni – Chipmaand, de maand waarin landelijk een gereduceerd tarief geldt voor het chippen van huisdieren.

Helpen bij het betalen van de dierenartsrekening behoort niet tot onze activiteiten. Wel hebben we mensen steeds verwezen naar stichtingen die zich daarmee bezighouden.

Ik besluit hiermee mijn geïrriteerde relaas. Het zou fijn zijn als mensen zich eens niet zo kort door de bocht uitlaten, als zij in de luxe positie verkeren dat ze niemand kennen die in armoede leeft. De gevolgen van de crisis zijn niet zomaar voorbij, dat zal nog jaren duren. Wij doen wat we kunnen aan bewustwording en persoonlijke advisering. Ik ben vaste gastblogger voor Kat.nl waarbij ik mijn blogs richt op het grote publiek, niet noodzakelijkerwijs op onze klanten; de mensen die vaak al veel van katten weten.

Trekt u zich het leed aan van honden en katten die noodgedwongen in armoede leven, maar weet u niet wat u kunt doen om te helpen? U kunt voer of goederen doneren aan N’Djoy. Ook financiële hulp is welkom. Kattenzorg staat ervoor in dat alle donaties aan N’Djoy terechtkomen bij mensen en dieren die het keihard nodig hebben.


Ook organisaties zoals Quidem Carus en Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn kunnen uw steun gebruiken. Zij helpen landelijk huisdiereneigenaren in financiële nood.