Waarom op schoot springen bij een kattenhater?

Waarom springt een kat graag op schoot bij een kattenhater?

Dit gekopieerde artikel is door Marieke van de Weijer overgetypt voor de website van Kattenzorg Nijmegen. De herkomst is onbekend, gezien de humoristische schrijfstijl, vermoeden wij dat het een artikel is van Midas Dekkers. En met een kern van waarheid! Want welke kattenhater herkent het niet? Je vraagt er niet om, en toch springt een kat bij je op schoot! Veel leesplezier.

Als een kat een kamer binnenkomt waarin een aantal mensen zit te praten, dan is de kans groot dat hij regelrecht afgaat op de enige van hen die een abnormale angst voor katten heeft. Het dier zal dan tot afgrijzen van deze persoon uitvoerig tegen zijn of haar benen kopjes geven en misschien zelfs op zijn of haar schoot springen. Waarom toch dat irritante gedrag van de kat?

Voor sommigen is dit een bevestiging van een oude gedachte dat tot het karakter van de kat een slechte trek behoort, en wel dat het dier met opzet iemand uitzoekt met een fobie voor katten om die dan in verlegenheid te brengen. Maar dit soort romantisch bijgeloof is overbodig. Er is een veel eenvoudiger verklaring voor zijn gedrag.

Wanneer de kat de kamer binnenkomt en om zich heen kijkt merkt hij dat een aantal mensen hem aanstaart. Dat zijn de kattenliefhebbers die naar de kat kijken omdat ze hem graag zien. Maar vanuit het standpunt van de kat bekeken is aangegaapt worden een lichte bedreiging. Vaak wordt tegen kinderen gezegd dat het onbeleefd is iemand aan te staren, maar liefhebbers van katten vergeten vaak deze regel als ze naar een binnenkomende kat kijken. In plaats van een enkele blik op het dier te werpen, wat altijd gepermitteerd is, blijven ze naar hem staren waardoor hij zich niet op zijn gemak voelt. De enige die dat niet doet is de kattenhater die zijn ogen afwendt en zich heel stil houdt in de hoop dat het gevreesde dier hem (of haar) zal negeren. Maar dat gedrag heeft precies het tegenovergestelde effect. Want de kat, op zoek naar een welwillende schoot om op te zitten, loopt regelrecht op deze ideale metgezel af, de enige die niet druk doet, niet met zijn handen gesticuleert, geen doordringende opmerkingen maakt en boven alles, niet staart. Op deze wijze demonstreert de kat zijn waardering voor de niet-intimiderende lichaamstaal.

Wat een persoon met een kattenfobie moet doen als hij een kat op afstand wil houden, is zich naar hem toebuigen, hem strak met wijd opengesperde ogen aankijken, met de handen drukke gebaren maken en hem op schelle toon uitnodigen op zijn of haar schoot te komen zitten. Dat zal precies het tegenovergestelde effect hebben en dan kan hij of zij gerust zijn zonder de indruk te hebben gewekt het lievelingsdier van de gastheer beledigd te hebben.

Lees ook dit interessante artikel van kattengedragstherapeut Liesbeth Puts, over katten-etiquette.