Zijn roofvogels gevaarlijk voor mijn kittens?

Ik heb kittens, moet ik bang zijn dat ze worden gepakt door roofvogels?

oehoe-roofvogels-gevaarlijk-voor-kittens-in-de-tuin-kattenzorg-nijmegen-lezersvraag

Dat is een interessante vraag! Een kitten heeft natuurlijk het formaat van een klein konijn, waardoor u zou kunnen denken dat roofvogels een kitten kunnen verwarren met een prooidier. Kattenzorg-vrijwilliger Marieke ging op onderzoek uit. 

Roofvogels hebben ontzettend goed zicht. Zij kunnen het verschil tussen een jong konijntje en een kitten wel degelijk zien. Het zicht van een roofvogel is ongeveer 10x beter dan het onze, wat wil zeggen dat zij een pingpongballetje kunnen zien liggen vanaf 3 km afstand!

Vleeseters zoals katten zijn meestal geen prooi voor roofdieren, hoewel de Oehoe er wel eens voor kiest om jonge vossen te eten.

De Oehoe is qua grootte de enige roofvogel in Nederland die een potentieel gevaar is voor kittens. In Nederland komen niet erg veel oehoe’s voor, hoewel de populatie langzaamaan groter wordt. De Oehoe jaagt voornamelijk ’s nachts, en het is niet erg waarschijnlijk dat u uw kittens ’s nachts alleen laat in een open gebied of in de tuin. Als een Oehoe jongen heeft, dan wil hij nog wel eens overdag jagen. In een gebied waar veel menselijke activiteit is, zoals tuinen, zul je de Oehoe niet zien. Overdag kan uw kitten dus gerust in de tuin spelen.

Het grootste voordeel dat een volwassen kat heeft, is dat hij zijn lichaam zal draaien als hij wordt gegrepen. Een volwassen kat zal zich niet laten grijpen door een roofvogel, hij zal zich met hand en tand verzetten. Met hun nagels en tanden kunnen katten een roofvogel grote schade toebrengen. Roofvogels zullen dit waarschijnlijk instinctief beseffen en daarom staan volwassen katten niet op hun menu.

Conclusie

Roofvogels zijn met hun uitstekende zicht perfect in staat te bepalen of ze een smakelijke prooi zien of een klein roofdier. Een kitten staat van nature niet op het menu van een roofvogel, maar op het platteland komt het wel eens voor dat een Oehoe een kitten grijpt, als hij zelf jongen te voeden heeft.

In gebieden met veel menselijke activiteit, zoals tuinen, is de kans dat uw kitten wordt gepakt door een roofvogel nihil. Ons advies is uw kitten niet ’s nachts zonder toezicht in de tuin te laten spelen.