Steun een doel in jouw buurt

logos-pictos-kattenzorg-nijmegen-herplaatsing-advies-katten-steun-goed-doel-in-uw-buurt-sponsor-geen-directeurssalarisSteun een doel in jouw buurt

 

Bij Kattenzorg Nijmegen hebben wij ons boos gemaakt om een bericht dat op 15 juli 2016 in de media verscheen. Zoals je vast wel weet bestaan wij al sinds 1982. Onze vrijwilligers krijgen geen salaris voor hun werkzaamheden. En nog belangrijker: onze bestuursleden werken óók onbetaald! Onze stichting heeft al meer dan 30 jaar een belangrijke maatschappelijke functie. Wij geven dagelijks voorlichting over katten en sinds een aantal jaren ook via onze website en social media-pagina’s. Wij voorzien iedere eigenaar met vragen over katten, van gratis persoonlijk advies. Daarnaast helpen wij mensen die genoodzaakt zijn afstand te moeten doen van hun kat door te bemiddelen bij herplaatsing.

Al drie decennia geen cent salaris voor onze vrijwilligers en bestuurders

Wij doen dit al drie decennia en wij hebben het nog nooit nodig gevonden om onze bestuursleden een riant salaris te betalen. Dat kúnnen we niet eens, zelfs al zouden we het willen. Daar hebben wij niet genoeg middelen voor! Wij zenden dan ook geen dure reclamespotjes uit, zoals de reuzen in goede doelen-land. Daardoor krijgen zij natuurlijk heel veel donateurs, vooral als de filmpjes doorspekt zijn met gruwelijke beelden van dierenleed. Wij kiezen daar niet voor. Zoals de meeste stichtingen die werken zoals wij, besteden wij zo weinig mogelijk geld aan PR-materiaal. Wij vinden dit een verspilling van donateursgeld. Wij kiezen ervoor alleen het hoogstnoodzakelijke te doen. We laten goedkope visitekaartjes maken en verder maken we promotiemateriaal gewoon met de printer thuis.

Honderden stichtingen in Nederland betalen hun bestuurders géén salaris

Dat het anders kán, dat stichtingen fantastisch werk kunnen doen zonder hun voorzitter een dik salaris te betalen, dat bewijzen de honderden stichtingen in Nederland die op dezelfde wijze werken als wij. De vrijwilligers hebben allemaal hun eigen taken, werken keihard en doen dit geheel belangeloos en zonder er een cent salaris voor betaald te krijgen.

Wij zijn verontwaardigd

Wij zijn dan ook verontwaardigd dat er nog steeds zo veel goede doelen zijn waar de directeur een salaris krijgt waar de meeste Nederlanders alleen maar van kunnen dromen. Wij vinden dat dit niet zo hoort. Dat het bij sommige goede doelen nodig is dat er betaalde personeelsleden zijn, daar is wel iets voor te zeggen. Dat de directeurssalarissen zo buitensporig hoog zijn, is simpelweg niet goed te praten. Het is onnodig en wij houden er een vieze smaak in onze mond aan over. Er zijn donateurs, ook bij onze stichting, die het zelf financieel heel moeilijk hebben. En er toch voor kiezen om een goed doel te steunen. Hoe zuur is het dan om te ontdekken dat je donatie in de zakken van de directeur van zo’n grote organisatie verdwijnt, die er een luxeleventje van leidt?

Steun een goed doel in jouw buurt

Wil je zeker weten dat jouw geld niet wordt besteed aan een riant salaris van de directeur van een goed doel? Ga eens op zoek naar goede doelen in jouw buurt. Op de website van de meeste organisaties is heel makkelijk te achterhalen of de bestuurders en/of vrijwilligers een salaris krijgen of niet. De stichtingen die werken zoals wij, zijn er trots op dat zij zich belangeloos inzetten voor mens en dier en zullen dat zeker vermelden.


Directeuren van goede doelen verdienen meer dan de minister

Vandaag verscheen een bericht op nieuwswebsite Nu.nl dat de directeur bij vier goede doelen vorig jaar meer verdiende meer dan een minister. De Volkskrant meldde dit op 15 juli 2016.

De Volkskrant onderzocht de beloning van directeuren van 40 grote goede doelen. Door de branche is hun salaris sinds vorig jaar gekoppeld aan de Wet normering topinkomens.

Door het invoeren van dit (semi-)publieke plafond is het maximumsalaris bij een goed doel verlaagd van 158 duizend naar 144 duizend euro per jaar. In de volksmond is dit ook wel bekend als de balkenendenorm.

Bij vier verschillende goede doelen verdienden de directeuren vorig jaar meer dan de norm. Het gaat om het Prins Bernhard Cultuurfonds (directeur: Adriana Esmeijer, zij verdient 157.879 euro per jaar), het Oranje Fonds (van wie de directeur Ronald van der Giessen is, hij krijgt 156.849 euro), KNGF Geleidehonden (de directeur daar is Ellen Greve, zij krijgt 154.000 euro) en KWF Kankerbestrijding (Michel Rudolphie, verdient 152.000 euro)

Bij KNGF Geleidehonden werd het overschrijden van het plafond veroorzaakt doordat de directeur een bonus kreeg.

steun-een-goed-doel-in-uw-buurt-in-plaats-van-reuzen-met-riante-directeurssalarissen

Hybride fondsen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Oranje Fonds zeiden in een reactie tegen de Volkskrant dat ze “hybride fondsen” zijn. Het geld komt niet alleen van donateurs, maar zij beheren ook grote vermogens die aan hen geschonken zijn.

Goede Doelen Nederland zegt dat de overschrijdingen het gevolg zijn van het verlagen van de norm vorig jaar. Daardoor zitten “enkele” van de bijna 140 aangesloten goede doelen tijdelijk boven de norm, zo stelt de brancheorganisatie.

Bij KNGF Geleidehonden kreeg de directeur, Ellen Greve, vorig jaar een “eenmalige bijzondere beloning” van 18.500 euro. Het basissalaris van Greve (131.500 euro) is echter al hoger dan het maximum van de schaal waar het KNGF onder valt.

In reactie tegenover de Volkskrant laat het KNGF weten dat Greve haar bonus schenkt aan het medische detectiehondenproject voor het vroegtijdig opsporen van darmkanker.

Daar zijn wij niet van onder de indruk

Wij zijn er niet van onder de indruk dat de directeur van KNGF haar bonus weggeeft. Haar salaris is nog steeds boven de norm! Wij vinden het een raar idee dat duizenden mensen in Nederland flessendopjes sparen om geleidehonden te helpen, terwijl er vervolgens zoveel van de opbrengst in de zakken van de directeur verdwijnt.

Wij hopen dat je ervoor zult kiezen om een goed doel in jouw buurt te steunen.
Waar niets aan de strijkstok blijft hangen en waar je met eigen ogen kunt zien wat er met jouw geld gebeurt.