Titerbepaling toegestaan om te voldoen aan vaccinatieplicht

 

Titerbepaling toegestaan om te voldoen aan vaccinatieplicht

Het komt steeds vaker voor dat huisdiereigenaren hun hond of kat niet willen laten vaccineren, maar in plaats daarvan een titerbepaling willen laten doen om te beoordelen of vaccinatie wel nodig is. Kattenzorg Nijmegen juicht een kritisch entingsbeleid toe, vaccineren is namelijk niet zonder risico! Maar de vraag is hoe het wettelijk wordt bekeken. Is een titerbepaling betrouwbaar en wettelijk toegestaan?

De titerbepaling heeft een goede voorspellende waarde
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft geconcludeerd dat titerbepalingen mogen worden ingezet om aan de vaccinatieplicht te voldoen. De titerbepaling blijkt een goede voorspellende waarde te hebben van de bescherming die een dier heeft. Wel moet de dierenarts de titerbepaling goed onderbouwen en duidelijk doorgeven wanneer de huisdieren ingeënt zijn of wanneer de huisdieren voor herhaling van de entingen een bezoek moeten brengen aan de dierenarts.

Bij de hond geldt de titerbepaling voor Parvo, HCC (leverziekte) en distemper (hondenziekte) en bij de kat voor panleukopenie (kattenziekte). Met een titerbepaling meet men de hoeveelheid antistoffen in het bloed. Met een vaccinatie wordt het dier gestimuleerd om antistoffen aan te maken. Boven een bepaalde hoeveelheid antistoffen in het bloed is er nog voldoende bescherming en is een vaccinatie (nog) niet nodig. Om die reden kan een titerbepaling dienst doen als “vaccinatiebewijs”.

Titerbepaling en dierenpensions
Pensionhouders moeten zich nog steeds aan de wet houden. Dit houdt in dat honden en katten die zij willen opnemen in ieder geval één keer gevaccineerd moeten zijn tegen parvo en hondenziekte (distemper) bij de hond en kattenziekte en niesziekte bij de kat. Vervolgens is het mogelijk om de status van de bescherming te controleren met de titerbepaling. De NVWA accepteert de titerbepaling als alternatief voor de (drie-)jaarlijkse hervaccinatie, op voorwaarde dat de uitslag van de titerbepaling voldoende onderbouwd is.

Overigens is een dierenpensionhouder vrij in de keuze of men alleen dieren aanneemt met de volledige (drie-)jaarlijkse entingen of dat men ook dieren aanneemt die een titerbepaling hebben gehad. De pensionhouder is er namelijk verantwoordelijk voor dat de dieren in het pension gezond blijven.

Met dank aan Dibevo voor de informatie.

Op zoek naar een goed dierenpension voor hond of kat? Kijk bij onze links voor pensions die wij van harte aanbevelen.