Ik ben zwanger, moet mijn kat nu weg?

Ik ben zwanger, moet mijn kat nu weg?

Op 6 juni 2015 vond het nieuwsblad Metro Holland het nodig onrust te veroorzaken door een bericht te plaatsen over een onderzoek waaruit zou blijken dat de kinderen van mensen met katten een verhoogd risico hebben op mentale stoornissen. Het is spijtig dat er mensen zijn die dit bericht klakkeloos aannemen en bezorgd raken om de gezondheid van hun kinderen als ze katten in huis hebben. Wij hebben namelijk al eerder gepost dat het hebben van huisdieren goed is voor de weerstand van baby’s en kinderen.

Er is geen reden tot paniek.

Katten en zwangere vrouwen

ik-ben-zwanger-moet-mijn-kat-nu-weg-toxoplasmose-voorlichting-kattenzorg-nijmegen

Nog steeds wordt door sommige artsen aangeraden om de kat weg te doen bij een zwangerschap omwille van het gevaar voor toxoplasmose. Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet die de kat als gastheer kan hebben. Toxoplasmose verspreidt zich via de uitwerpselen van de kat en is meestal een ongevaarlijke infectie behalve tijdens de zwangerschap. Volgens Prof. Dr. Walter Foulon, gynaecoloog in het AZ VUB, is er echter geen reden tot paniek en kunnen er eenvoudige maatregelen genomen worden om besmetting te voorkomen.

Lees hier meer over hoe u een besmetting met toxoplasmose tijdens de zwangerschap kunt voorkomen.

Zeer belangrijk om te weten
“In Nederland raakt ongeveer 70 tot 80% van de mensen op enig moment in hun leven geïnfecteerd. Mensen die besmet zijn met T. Gondii bouwen afweerstoffen op die beschermen tegen een volgende infectie.

Wanneer een vrouw al eerder in haar leven geïnfecteerd is met T. Gondii, heeft zij al afweerstoffen opgebouwd. In dat geval is er geen risico meer dat tijdens een zwangerschap het ongeboren kind besmet raakt.” Bron: Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren

“Besmetting via de kattenbak is dus eigenlijk nihil, zeker wanneer de kattenbak dagelijks verschoond wordt. Bijna de helft van de vrouwen is al voor de 1e zwangerschap een keer besmet geweest en is dus al beschermd tegen infectie. Een eenvoudige bloedtest kan deze bescherming bevestigen.”
Bron: Dierenkliniek Hulst

“Bijna elk warmbloedig dier kan worden geïnfecteerd met Toxoplasma gondii, de ziekteverwekker die toxoplasmose veroorzaakt, maar enkel bij de kat kan deze parasiet een volledige levenscyclus doorlopen. Hoewel katten dus wel zeer belangrijk zijn in de levenscyclus en verspreiding van T. gondii, worden infecties vaak niet veroorzaakt door de aanwezigheid van een kat, maar door het eten van onvoldoende verhit vlees waar de parasiet in zit.”

Gebleken is dat contact met katten of het hebben van een kat geen verhoogd risico geeft op een T. gondii-infectie. Het risico op een infectie door T. gondii via de kat is zeer klein, met uitzondering van jonge kinderen die op/met verontreinigde grond spelen.”
Bron: Kattenkenniscentrum


Op 14 november 2015 zagen wij dit goede artikel van Dierenkliniek Randstad, hun besluit plaatsen wij hier dan ook graag als aanvulling:

Doe je kat nooit weg vanwege een zwangerschap. Indien uw dokter het tegengestelde beweert dan raden wij aan om de correcte wetenschappelijke literatuur te raadplegen. De kat is een uiterst zeldzame bron van besmetting, onvoldoende bereid vlees is meestal de oorzaak.