Uw kat en vuurwerk

uw-kat-en-vuurwerk-vuurwerkangst-foto-bij-artikel-liesbeth-puts

Uw kat en vuurwerk

Dit artikel is eerder verschenen in ons donateursblad Kattenpraat.

Tegen het einde van het jaar worden veel katteneigenaren ineens weer herinnerd aan de ramp die vuurwerk voor dieren (en soms ook mensen) betekent. Katten horen veel beter dan mensen en vuurwerk komt bij hen dan ook vreselijk hard aan. Voeg daarbij dat katten niet houden van onverwachte gebeurtenissen en u begrijpt waarom uw kat liever onder de dekens verdwijnt.

Tegen de tijd dat u dit artikel leest, staat Oud & Nieuw bijna voor de deur. Het is nu iets te laat om nog te gaan trainen op vuurwerkgeluiden (bijvoorbeeld met een geluids-CD). Er zijn echter nog heel veel andere dingen die u kunt doen, om deze periode wat draaglijker te maken voor uw kat. In dit artikel geeft
Liesbeth Puts, gediplomeerd en gecertificeerd kattengedragstherapeut, adviezen om de jaarwisseling zo rustig mogelijk door te komen met uw kat(ten).

Het belangrijkste benadrukken we nog een keer: gebruik géén middel dat Vetranquil heet of een middel dat Acepromazine bevat. Deze middelen zijn jarenlang voorgeschreven door dierenartsen, en het is nu nog steeds bij bepaalde dierenartsen verkrijgbaar. In online dierenapotheken is het ook gewoon te koop. Een heel slechte zaak, omdat dit middel de angstige ervaring met vuurwerk alleen maar erger maakt.

Bij het gebruik van deze middelen raakt het lichaam van de hond of de kat verslapt, en het dier is versuft. De eigenaar denkt dat het dier zich prettig voelt en rustig is, maar beseft niet dat deze middelen een vergrote geluidsgevoeligheid tot gevolg hebben. Honden en katten horen het vuurwerk dus extra hard, het dier is angstig, maar kan het lichamelijk niet laten zien! Daarnaast kan het gevaarlijke bijwerkingen geven.

Wilt u iets lichts kalmerends gebruiken om uw hond of kat te helpen tijdens de feestdagen, dan raadt Kattenzorg Nijmegen Zylkène aan. Wij hebben al jaren goede ervaringen met dit middel. Dieren worden er niet suf van en het is veilig in gebruik. Het werkt niet verslavend en het kan – indien nodig – zonder problemen gedurende langere tijd worden gegeven. De capsules bevatten smaakloos poeder die u mengt door het voer (als uw kat alleen droogvoer eet, zou u het kunnen mengen in wat yoghurt, karnemelk of catmilk).