Jouw kat en vuurwerk

uw-kat-en-vuurwerk-vuurwerkangst-foto-bij-artikel-liesbeth-puts

Jouw kat en vuurwerk

Dit artikel is eerder verschenen in ons donateursblad Kattenpraat.

Tegen het einde van het jaar worden veel katteneigenaren ineens weer herinnerd aan de ramp die vuurwerk voor dieren (en soms ook mensen) betekent. Katten horen veel beter dan mensen en vuurwerk komt bij hen dan ook vreselijk hard aan. Voeg daarbij dat katten niet houden van onverwachte gebeurtenissen en je begrijpt waarom je kat liever onder de dekens verdwijnt.

Tegen de tijd dat je dit artikel leest, staat Oud & Nieuw bijna voor de deur. Het is nu iets te laat om nog te gaan trainen op vuurwerkgeluiden (bijvoorbeeld met een geluids-CD, wat overigens alleen mag onder begeleiding van een kattengedragstherapeut!). Er zijn echter nog heel veel andere dingen die u kunt doen, om deze periode wat draaglijker te maken voor uw kat.

In dit artikel geeft Liesbeth Puts, gediplomeerd en gecertificeerd kattengedragstherapeut, adviezen om de jaarwisseling zo rustig mogelijk door te komen met je kat(ten).

Gebruik GEEN Vetranquil of middelen met Acepromazine

Het belangrijkste benadrukken we nog een keer: gebruik géén middel dat Vetranquil heet of een middel dat Acepromazine bevat.

Deze middelen zijn jarenlang voorgeschreven door dierenartsen, en het is nu nog steeds makkelijk verkrijgbaar. Op bekende websites en in online dierenapotheken is het ook gewoon te koop. Een heel slechte zaak, omdat dit middel de angstige ervaring met vuurwerk alleen maar erger maakt.

Bij het gebruik van deze middelen raakt het lichaam van de hond of de kat verslapt, en het dier is versuft. De eigenaar denkt dat het dier zich prettig voelt en rustig is, maar beseft niet dat deze middelen een vergrote geluidsgevoeligheid tot gevolg hebben. Honden en katten horen het vuurwerk dus extra hard, het dier is angstig, maar kan het lichamelijk niet laten zien! Daarnaast kan het gevaarlijke bijwerkingen geven.

Veilige kalmerende middelen

uw-kat-en-vuurwerk-product_zylkene_medpets-aangeraden-door-kattenzorg-nijmegen

Wil je iets licht-kalmerends gebruiken om je hond of kat te helpen tijdens de feestdagen, dan raadt Kattenzorg Zylkène aan. Wij hebben al jaren goede ervaringen met dit middel. Dieren worden er niet suf van en het is veilig in gebruik. Het werkt niet verslavend en het kan – indien nodig – zonder problemen gedurende langere tijd worden gegeven. De capsules bevatten smaakloos poeder die je mengt door het voer (als je kat alleen droogvoer eet, zou je het kunnen mengen in wat yoghurt, karnemelk of catmilk).

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: tips bij stressmomenten. Welke onschadelijke middelen kun je gebruiken om je kat te kalmeren bij stressmomenten en wat kun je beter niet geven?

Gebruik van een vuurwerk-CD?

Als je op tijd begint dan kun je je kat trainen met een CD met vuurwerkgeluiden. Het advies is deze training altijd uit te voeren onder begeleiding van een gediplomeerde kattengedragsdeskundige, omdat bij een verkeerde trainingstechniek de kat juist nóg banger kan worden voor vuurwerk. Een nadeel van vuurwerktraining is dat er alleen wordt getraind op het geluid van vuurwerk en niet op het licht of de geur ervan. Lees hier meer tips en informatie over de vuurwerk-CD.

vuruwerk_cd-vuurwerkangst-kat-kattenzorg-nijmegen-alleen-gebruiken-met-begeleiding-gediplomeerde-kattengedragsdeskundige