Vacature: gastopvang volwassen kat

Vacature vrijwilligerswerk: gastgezin volwassen katten

Taakomschrijving
Stichting Kattenzorg Nijmegen zoekt gastgezinnen voor opvang van een of meerdere volwassen katten. Het kan hier gaan om tijdelijke opvang van een kat, bijvoorbeeld in verband met een ziekenhuisopname van de eigenaar. Ook komt het voor dat eigenaren afstand moeten doen van hun kat en dan wordt door Kattenzorg actief gezocht naar een nieuwe eigenaar terwijl de kat bij het gastgezin verblijft. Mensen zonder tuin worden ook van harte uitgenodigd te reageren, ook binnenkatten worden bij onze stichting aangemeld.

Gastopvang kost u niets. De kosten voor voeding, verzorging en dierenartsbezoek worden volledig vergoed door de eigenaar, of, in het geval van een “afstandkat”, door Stichting Kattenzorg Nijmegen, tot een nieuw thuis voor de kat gevonden is.

In Nederland belanden jaarlijks 45.000 katten in het asiel. U levert als gastgezin een belangrijke bijdrage aan het welzijn van katten.

Verwachting van de vrijwilliger:

  • u hebt affiniteit met katten;
  • uiteraard bent u niet allergisch voor katten;
  • u hebt basiskennis van katten en ervaring in de verzorging van katten;
  • u beschikt over een aparte kamer in uw huis waar de kat de eerste dagen rustig kan wennen, zonder gestoord te worden door andere huisdieren;
  • aanwezige huisdieren zijn in principe geen bezwaar, uw eigen katten dienen wel gevaccineerd en uiteraard gecastreerd te zijn;
  • eventueel aanwezige kinderen in het gezin dienen begeleid te worden in de omgang met katten. Gezien het feit dat katten gevoelig zijn voor stress en een verhuizing voor een kat een enorme verandering is, geven wij de voorkeur aan huishoudens met niet al te veel huisdieren, en al wat oudere kinderen.

Aannameprocedure:

 • telefonisch “voorgesprek” met de voorzitter
 • (telefonische) begeleiding voor, tijdens en na plaatsing (incl. twee huisbezoeken door onze gastgezin-coördinator)
 • schriftelijke overeenkomst tussen Kattenzorg en de vrijwilliger

Overige opmerkingen:
De opvangkat blijft bij het gastgezin totdat via Stichting Kattenzorg Nijmegen of het eigen netwerk van het gastgezin een permanent thuis gevonden is (in het geval van een afstandkat).

Onkostenvergoeding?
Ja. Alle kosten voor voeding en verzorging (kattengrit, ontvlooimiddel, ontwormmiddel, bezoeken aan dierenarts etc.) worden vergoed door Kattenzorg of – in het geval van tijdelijke opvang – door de eigenaar.

Als u interesse hebt in de vrijwillige functie van gastgezin, neem dan contact met ons op.