Ingezonden verhaal: speciale verzameling

froukje-hillen-ingezonden-artikel-kattenpraat-snorharen-kattenzorg-nijmegenIngezonden verhaal: speciale verzameling

Dit ingezonden verhaal is verschenen in ons donateursblad Kattenpraat. Wilt u ook een verhaal over uw hond of kat delen met ons lezerspubliek? Stuur uw tekst en foto’s (in .JPEG-formaat) naar dit e-mailadres. Vermeld dan ook uw adres, zodat wij u een exemplaar van de Kattenpaat met uw geplaatste artikel kunnen toezenden.

Verzameling snorharen

Door Froukje Hillen

Dit artikel is verschenen in het blad Topic en wij delen het ook graag met u!

Altijd poezen als huisdier

“Toen ik nog bij m’n ouders op een boerderij in Almen onder de rook van het Gelderse Lochem woonde bleken de poezen mijn grote liefde. We hadden er veel, vooral in het voorjaar als er jongen waren. Ze zijn aaibaar, ze zijn gezellig en ze praten met je. Poezen komen meestal ook direct op me af.” Voor Froukje Hillen-Idzerda is het de normaalste zaak van de wereld dat er poezen om haar heen zijn. Na de nodige omzwervingen is het gezin neergestreken in Malden.

“Vanwege het werk van m’n man (ook hij is poezen-liefhebber) hebben we vier jaren in Kobe (Japan) gewoond. We namen twee poezen mee die eerst drie weken in quarantaine moesten. Zij mochten echter onder geen voorwaarde naar buiten, omdat er daar kattenaids heerste.”

Sinds die eerste kennismaking op de boerderij heeft ze altijd poezen als huisdier gehad. Ze begon met 2 witte poezen, een broertje en zusje. Ze waren er eerder dan de twee dochters. Twee zoons completeerden wat later het gezin.

Stofzuiger

“De verzameling snorharen is eigenlijk bij toeval ontstaan. Poezen verliezen ze regelmatig en raapte ik ze altijd op, deed ze in een doosje om ze te bewaren als herinnering aan de poes. Daarmee is het verzamelen begonnen. Ze worden keurig opgeborgen, maar soms heb ik dat doosje niet bij de hand en dan plak ik ze maar even op m’n telefoonboekje of agenda. Vervolgens blijven ze daar op zitten. Ook verdwijnt er wel eens eentje in de stofzuiger. Ik was gewend om de stofzuigerzak leeg te halen voor kleine lego-blokjes die opgezogen werden en vond dan ook snorharen. In totaal heb ik er nu zo’n 250 van elf poezen. En de verzameling blijft groeien. Voor de katten maakt het niets uit. Snorharen groeien vanzelf weer aan? [Aanvulling van Kattenzorg: dat klopt inderdaad, snorharen groeien weer aan, lees daar hier meer over).

Zonder is niet te doen

De eerste snorharen in de collectie waren witte. Van die eerste witte poezen inderdaad. Van de huidige 2 katten herkent ze in ieder geval de zwarte van Beike en de bruinige van Neko (spr. nèko = poes in ’t Japans). Van de overige snorharen heeft Froukje niet bijgehouden welke poes precies de eigenaar is. Nadat de twee laatste poezen kort na elkaar moesten inslapen dacht ze: “Nu geen poezen meer!” Dat hield ze vijf weken vol en na veel aandringen van de twee zoons zijn er weer twee poezen, al zeven jaren.

“Natuurlijk is het niet beperkt gebleven tot snorharen. Ik heb bijvoorbeeld een boekenkast waarvan twee planken vol met boeken over katten (134), teken allerlei tafereeltjes met poezen en schrijf korte verhalen over de belevenissen van onze poezen in de ‘Kattenpraat‘. Op mijn wensenlijstje staat ook nog het maken van een boek met enerzijds mijn verhalen en anderzijds de door mij gemaakte illustraties. En graag, heel graag hoop ik dat er ooit iemand een mooi kunstwerkje van de snorharen zou willen maken.”

Bent u of kent u een kunstenaar die er wel wat voor voelt om een kunstwerk te maken van de verzameling snorharen? Stuur ons een e-mail en wij geven het door aan Froukje!