Wat is vroegcastratie?

wat-is-vroegcastratie-kittens-kattenzorg-nijmegen-herplaatsing-volwassen-katten-voorlichting-persoonlijk-advies

Wat is vroegcastratie?

Misschien heb je er al eens iets over gehoord: vroegcastratie. Wat is het precies? Gebeurt dit ook in Nederland? En wat zijn de voor- en nadelen?

Citaat van de Kattenbescherming:

Een wetenschappelijke reden is er eigenlijk niet voor, maar traditioneel worden katten in België en Nederland geholpen op een leeftijd vanaf zes maanden.

Over het algemeen genomen is dit een goede leeftijd om ongewenste nestjes en seksueel gedrag zoals sproeien voor te zijn. Toch kan het soms wenselijk zijn om op jongere leeftijd de dieren te laten helpen.

Dit is bijvoorbeeld het geval met kittens in een asiel, zodat die bij de nieuwe eigenaar niet meer voor nakomelingen kunnen zorgen. In de huidige adoptie contracten wordt het nieuwe baasje wel verplicht het geadopteerde katje te laten castreren, maar dit wordt vaak niet of te laat gedaan.

Lees hier verder: Kattenbescherming, voorlichting over vroegcastratie

De nadelen

Het artikel van de Kattenbescherming is overwegend positief. Het Platform Verantwoord Huisdierenbezit heeft een officieel standpunt ingenomen: met de kennis die er op dit moment is, is vroegcastratie niet aanvaardbaar.

Er zijn (onwenselijke) effecten bekend op het gedrag van kittens die vroegcastratie hebben ondergaan. Lees hier het standpunt en de onderbouwing daarvan.


Kijk ook dit interessante filmpje, gemaakt door Dierenasiel De Bommelerwaard!