Waarom miauwen katten?

Waarom miauwen katten?

Onderzoek heeft aangetoond dat er zo’n 19 verschillende stempatronen zijn bij katten, waarbij individuele katten ook nog eens hun eigen geluid kunnen hebben wat ze alleen bij hun eigenaar gebruiken.

Er is veel variatie in hoeveel individuele katten “praten”. Sommige rassen zijn opvallend luidruchtiger dan anderen. Siamezen bijvoorbeeld, staan er om bekend erg spraakzaam te zijn. Een deel van deze variatie hangt samen met hoeveel wij tegen onze katten praten. Als wij, wanneer onze kat tegen ons miauwt, we reageren en hun communicatie wordt beantwoord met een beloning, bijvoorbeeld aandacht of voedsel, dan zullen ze dat gedrag waarschijnlijk herhalen. Ze leren snel hoe ze ons moeten manipuleren.

Een aandoenlijke vorm van communicatie is de “stille miauw”, waarbij de kat de bek opent en miauw bewegingen maakt, maar er geen geluid uit komt. Er wordt gesuggereerd dat ze daadwerkelijk wel een geluid maken, maar dat de frequentie voor ons te hoog is om te horen. (bron: icatcare.org, met dank aan Kattenkliniek Felicare)

Klik hier voor een komische video van een kat die laat weten dat hij naar binnen wil.

Lees in dit interessante blog van Praktijk voor Kattengedrag meer over de redenen dat katten miauwen.