Wat is FIP?

fip-foto-mara-carina-branje-kattenzorg-nijmegen

Dit artikel is opgedragen aan Mara, een kitten dat helaas op de leeftijd van ruim 5 maanden aan deze ziekte overleed.

Wat is FIP?

Dit artikel is verschenen in ons donateursblad Kattenpraat, editie juni 2018

Door Carina Branje

Dit artikel over FIP is speciaal door Carina geschreven voor ons donateursblad Kattenpraat, dat in juni 2018 bij onze donateurs en sponsors op de mat zal vallen.

Wat is Feline Infectieuze Peritonitis, in de wandelgangen afgekort tot FIP? Het is een virusinfectie bij de kat die een ware sluipmoordenaar is, want er is helaas altijd een dodelijke afloop.

Vormen van de ziekte

Er is een natte (acute) vorm, waarbij vocht in buikholte en/of borstholte ontstaat dat dradentrekkend is en vaak geel van kleur. Katten hebben dan vaak hoge koorts en een dikke buik en kunnen benauwd zijn bij vocht in de borstholte. Bij de droge (chronische) vorm van FIP ontstaan door het hele lichaam kleine ontstekingshaarden, vaak in lever, nieren, ogen en/of hersenen.

Hoe ontstaat het?

FIP is een kwaadaardige mutatie van het coronavirus, dat de meeste katten wel eens doormaken. Het Feline Coronavirus (FCoV) is een zeer besmettelijk, maar ongevaarlijk virus dat darminfecties veroorzaakt. Het coronavirus veroorzaakt milde diarreeklachten. Maar vaker vertonen geïnfecteerde dieren geen verschijnselen. Veel katten komen in hun leven het virus wel een keer tegen. Het grootste deel van de dieren dat in contact komt met het normale virus, overwint het virus, voordat het kwaadaardig kan worden (en zich ontwikkelt tot FIP).

Bij welke katten komt de ziekte het meest voor?

Het komt opvallend veel voor bij katten jonger dan 2 jaar, katten waarbij stress in het spel is door bijvoorbeeld verhuizing of verandering in de kattengroep én het komt vaak voor bij katten ouder dan 10 jaar. Het treft zowel raskatten als huis-tuin-en-keukenkatten.

Wetenschappelijk onderzoek

Er is nog niet veel over FIP bekend en er wordt volop onderzoek naar gedaan. De Schotse dierenarts Diane Addie doet er al sinds 1987 onderzoek naar en heeft ook een eigen website met een vertaling in het Nederlands. Klik daarvoor hier.

Is het te voorkómen?

Er is een inenting om FIP te voorkómen, maar de werking is niet bewezen.

Is deze ziekte te genezen?

Genezing is niet mogelijk, alleen tijdelijke verlichting van symptomen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Ook kan bij leven niet worden vastgesteld of het werkelijk om FIP gaat, het is dan een aanname op basis van de symptomen. Bloedtesten en andere onderzoeken geven geen uitsluitsel. Pas na overlijden kan door middel van sectie of een biopt met zekerheid de diagnose worden gesteld.

Een doodvonnis voor je kat

Voor eigenaren is het een mokerslag als ze naar de dierenarts gaan met hun kat die bijvoorbeeld lusteloos is of slecht eet en het vermoeden van FIP wordt uitgesproken. Letterlijk het doodvonnis op vrij korte termijn voor hun geliefde dier. FIP komt vaker voor dan je denkt. Als je het er met iemand over hebt, komt er altijd wel een geval ter sprake. Bij die persoon zelf of bij iemand in de omgeving.

Een groot misverstand

Een groot misverstand is dat een instantie zoals een asiel, zwerfkattenopvang of cattery willens en wetens een zieke kat meegeeft aan een nietsvermoedend nieuw baasje. Door de stress van de verhuizing kan een kat FIP ontwikkelen terwijl er voorheen nog niets met het dier aan de hand was of de symptomen waren nog niet aanwezig toen het dier verhuisde. Heel verdrietig voor alle betrokken partijen maar van “schuld” is geen sprake.

Wat kun je doen als dit bij je kat wordt geconstateerd?

Mocht je een kat hebben die FIP ontwikkelt dan is het enige wat je doen kunt het dier koesteren en met je liefde omringen zolang er nog kwaliteit van leven is. Om dan uiteindelijk helaas een heel moeilijke beslissing te moeten nemen en het een zachte dood te gunnen.

Is FIP hetzelfde als FIV?

Tot slot moet FIP niet worden verward met FIV (KattenAIDS). Ook een dodelijke ziekte zonder genezing, maar met FIV kan een kat soms nog jaren (symptoomloos) leven. Dat is bij FIP helaas niet het geval, na de diagnose leeft een kat nog enkele weken of hooguit maanden.

Meer weten?

Meer weten over FIP? Kijk dan op de website van het Medisch Centrum voor Dieren.
.