Hij weet dat hij iets stouts heeft gedaan!

Hij weet dat hij iets stouts heeft gedaan!

weet-iets-stouts-cyperse-kat-kattenzorg-nijmegen

Zo vaak krijgen wij mensen aan de telefoon die het probleem met hun kat beschrijven en hun kat dan allerlei menselijke eigenschappen toekennen…

“Toen ik thuis kwam, kwam mijn kat meteen met een schuldig gezicht naar me toe, hij liet weten dat hij iets stouts had gedaan en ik heb hem daar meteen goed voor gestraft!”.

“Mijn kat is jaloers op de baby en heeft daarom alles ondergepist”

Ook via deze weg eens een waarschuwing voor antropomorfisme.

Antropomorfisme betekent ‘van menselijke gedaante’. In wetenschap en filosofie wordt de term gebruikt wanneer menselijke eigenschappen en waardeoordelen worden toegeschreven aan niet-menselijke wezens (dieren, planten, goden) of dingen. In de moderne wetenschap wordt er meestal van uitgegaan dat deze manier van denken onjuist is.

Bron

Praktijk voor Kattengedrag geeft in dit blog goede uitleg over emoties bij dieren.

Jaloezie, schuldgevoel en schaamte vallen in de psychologie onder secundaire emoties. Alleen dieren die zich bewust zijn van zichzelf én zich in andere dieren kunnen verplaatsen, kennen dit soort emoties. Voorbeelden van dit soort dieren zijn apen, olifanten en kraai-achtigen. Van honden en katten is aangetoond dat zij deze emoties NIET kunnen ervaren. Katten en honden kennen ook geen gevoelens van wraak en ze zijn ook niet in staat om dingen ‘met opzet’ te doen om een eigenaar ‘te pesten’ (lees daar hier meer over).

Dieren zijn dieren en mensen zijn mensen. Laat dat zo! Een dier is er niet bij gebaat dat je hem menselijke eigenschappen toekent die hij helemaal niet heeft, sterker nog: dit onbegrip voor kattengedrag leidt vaak tot een hele hoop ellende.

Een kat straffen is sowieso uit den boze en al zeker voor iets dat een kat zelf onmogelijk als “ongewenst gedrag” kan zien (plassen buiten de kattenbak, krabben aan meubels, je handen aanvallen, thuis met een andere kat vechten).

Wil je meer leren over kattengedrag? Volg Praktijk voor Kattengedrag dan op Facebook of abonneer je op de nieuwsbrief. Deze kattengedragstherapeut schrijft goede, heldere blogs, gebaseerd op feiten en wetenschappelijk onderzoek. En dat niet alleen, zij neemt ook haar praktijkervaringen mee in haar blogs. Want soms zijn de studies anders dan de praktijk!