Zonbescherming voor hond en kat

Zonbescherming voor hond en kat

De lichtgekleurde blokken zijn citaten.

We hebben een witte kat en nu kreeg ik het advies om zijn oorschelpen met zonnebrandcrème in te smeren wanneer hij naar buiten de zon in gaat. Is dit zo en waarom moet dat?

Antwoord van dierenarts Frank:

Het insmeren van de oren van witte katten in zonnige perioden is een correct advies. Witte gedeelten van de vacht van katten hebben geen pigment en zijn veel gevoeliger voor UV-straling uit zonlicht. De oren van een kat zijn van nature dun behaard zodat zij gemakkelijk verbranden in de zon.

Juist bij witte oren kunnen problemen optreden door deze UV-straling. Naast het verbranden van de huid door de zon zien we regelmatig op deze plek een kwaadaardig type huidtumor ontstaan, het zgn. plaveiselcelcarcinoom. Deze vorm van kanker kan ook op de neus, aan de oogleden en in de mondholte ontstaan. Eenmaal ontstane tumoren kunnen alleen behandeld worden door de oorschelpen te amputeren.

Het is dus verstandig om preventief te handelen en daarbij is het insmeren van de oren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor zinvol. Ook is het raadzaam de kat tussen 10.00 en 15.00 uur binnen te houden.

Bron: Diergeneeskundig Centrum

Het eerste stadium van oorverbranding bij de kat, dat uiteindelijk altijd zal ontaarden in oorkanker, ziet er zo uit. De randen van de oren zijn rood.

zon-verbranding-foto-van-DierenZiekenhuis-Zeeuws-Vlaanderen

Het eerste stadium van oorverbranding bij de kat: rode oorranden. Foto: DierenZiekenhuis Zeeuws-Vlaanderen

zon-verbranding-gevolg-Oorkanker-witte-kat-foto-vanDierenkliniek-Hellendoorn

Het tweede stadium van oorkanker bij de kat: tumoren tasten de oren aan Foto: Dierenkliniek Hellendoorn

Poes Kimmy kwam bij Dierenkliniek Hellendoorn met korstige oren. Toen de dierenarts erop drukte kwam er ook wat pussige vloeistof uit. Dan zou men in eerste instantie denken aan een ontsteking. Dit was echter oorkanker. Aangetaste oorranden vertonen geen abnormale zwellingen zoals bij de meeste vormen van kanker eerder een soort zweren. De oorranden zijn rood, verdikt en onregelmatig. De enige behandeling is amputatie van de aangetaste oorschelp, vaak moet de hele oorschelp worden verwijderd.

Belangrijke zaken om te weten:

  • kokosolie is ongeschikt als anti-zonnebrandmiddel. Het heeft een factor van 4 tot 8, en dat is veel te laag voor mensen met weinig of zonder pigment en dat geldt zeker ook voor dieren!
  • Bewolking filtert UV-stralen niet. Ook op een bewolkte dag is het voor mens en dier heel goed mogelijk te verbranden. De kracht van de zon kan op een matig bewolkte dag zelfs nog groter zijn dan wanneer het een stralende en zonnige dag is! Dat komt doordat wolken zonlicht terugkaatsen naar de aarde. Bewolking houdt alleen een deel van UVB-straling tegen terwijl UVA-straling altijd aanwezig is. Ongeveer 80% van de zonnestralen gaat door wolken of mist heen, zodat het aangezicht en de oortjes van dieren ook bij bewolkt weer gemakkelijk kunnen verbranden.
  • Alle katten en honden met een ongepigmenteerd of deels gepigmenteerd aangezicht of oren lopen risico. Dus ook rood-witte katten, of lapjeskatten met wit aan de oren of in het gezicht, of een zwart-witte kat, zoals hierboven op de foto. Niet alleen compleet witte katten kunnen verbranden. Iedere hond of kat die wit aan de oren of in het gezicht heeft, kan verbranden in de zon.

Amputatie van de oortjes bij katje Chloe van Kattenzorg-vrijwilliger Marieke

Bij katje Chloe o’Brian van Kattenzorg-vrijwilliger Marieke van de Weijer zijn de oortjes helaas verbrand in de zon en door de dierenarts zijn de ongepigmenteerde en verbrande delen geamputeerd. Marieke: “ik heb een tuin op het zuid-westen en mijn woestijndiertjes zijn zonaanbidders. Bij de broertjes heb ik hun deels witte oren ingesmeerd met factor 50, maar bij dit ex-zwerfdiertje kun je dat wel vergeten om zoiets te doen. Dat is het probleem met angstkatjes, die kun je niet zomaar op die manier aanraken. Zelfs met het toedienen van vlooiendruppels moet je creatief zijn, dagelijks de oortjes insmeren is simpelweg een onmogelijkheid.

Ze is maar één keer verbrand en dat was erg genoeg om haar oortjes te laten amputeren. Ze had er nog een paar jaar mee rond kunnen lopen voordat het tumoren zou worden, maar om daarop te gaan zitten wachten geeft teveel onrust. Op 3 juli 2014 zijn de ongepigmenteerde en verbrande delen van de oortjes geamputeerd. Vakwerk door dierenarts Maaike Lucassen van Dierenkliniek Overhage in Cuijk. De oortjes van Chloe zijn prachtig geheeld.

zon-geamputeerde-oortjes-zonverbranding-ongepigmenteerd-chloe-kattenzorg-nijmegen

Op 3 juli 2014 zijn de ongepigmenteerde en verbrande delen van de oortjes van Chloe geamputeerd. Vakwerk door dierenarts Maaike Lucassen van Dierenkliniek Overhage in Cuijk. Het is prachtig geheeld. Deze foto is van juni 2016.


Het kiezen van het juiste anti-zonnebrandmiddel

Het ligt voor de hand om een antizonnebrandmiddel te kiezen dat speciaal is gemaakt voor dieren. Helaas heb ik persoonlijk geen prettige ervaring met het speciale antizonnebrandmiddel, gemaakt voor dieren, Dermoscent Sunfree bij het smeren van de oren bij katten. Dit plakkerige en stroperige sunblock is na het zonnebad niet meer van de oren af te poetsen. Bij mijn katten vielen alle haren van de oren uit en er bleven grote roze plekken over die er niet goed uitzagen. Doordat er ook al geen bescherming van de haartjes meer op de oren zat, liepen mijn katten een nog groter risico op zonverbranding (Marieke van de Weijer, auteur van dit artikel).

Ons artikel over zonverbranding bij dieren wordt goed gevonden in Google en sinds 2015 hebben meerdere mensen contact met ons opgenomen om door te geven dat zij dezelfde negatieve ervaring hebben gehad met Dermoscent Sunfree bij hun katten. Wij hebben deze “bijwerking” gemeld bij de fabrikant, die het zegt het niet te herkennen en naar eigen zeggen “duizenden tevreden gebruikers” van het product heeft. Bij ons is slechts één positieve ervaring over dit middel gemeld.

Reactie van een van onze klanten:

Ik heb voor mijn kat met witte oortjes ook eerst Dermoscent Sunfree gebruikt en merkte dat de haartjes er bij de top afvielen. Er bleven gladde roze plekken over.

Uiteraard horen we het graag als je positieve ervaringen hebt met Dermoscent Sunfree, zodat wij onze lezers objectief kunnen informeren over dit middel.


Welke antizonnebrandmiddelen zijn geschikt voor katten?

Met name voor katten is het erg belangrijk te kiezen voor een anti-zonnebrandmiddel dat vrij is van stoffen die giftig zijn bij inname. Aangezien dit voor kinderen ook niet goed is, zou je zeggen dat het niet moeilijk moet zijn om bij de drogist zo’n product te vinden. Het tegendeel is waar! Zelfs antizonnebrandmiddelen voor baby’s bevatten een aantal ingrediënten die bij inname schadelijk zijn en om die reden niet geschikt zijn voor katten, maar ook niet voor honden of paarden gebruikt kunnen worden.

De website VetMedicine heeft informatie gegeven over het kiezen van een anti-zonnebrandmiddel voor dieren. Onderstaand staat een lijst van stoffen die gewoonlijk aanwezig zijn in anti-zonnebrandmiddel, maar die schadelijk zijn voor dieren.

Feline sunscreen protection is trickier Avoid products with Octyl Salicylate, Homosalate and Ethylhexyl Salicylate (common sunscreen ingredients).

Products containing Titanium Dioxide as an active ingredient are OK to use on ear tips and noses. This ingredient works by physically blocking the sun’s harmful rays, so it is not absorbed (much) by the skin. (This is in contrast to sunblocks that work to chemically block the sun’s ray.) The Epi-Pet spokeswoman said that this compound is toxic if ingested, so caution is advised.

Sunscreens contain ingredients that are absorbed through the skin and are regulated by the FDA. All ingredients should be listed on the container. Sun Protection Factor (SPF) has not been rated for animals, and because of this, SPS of animal-specific products should be labeled as “comparable to” their human counterparts, according to FDA requirements.


We zijn heel blij met de tip van onze lezer Irene! Zij mailde ons:

Bij Ekoplaza is zonnespray factor 50 voor kinderen te koop zonder de giftige elementen 🙂 Er zijn ook andere sterktes, maar heb gewoon voor de hoogste gekozen. De prijs is 16,95 voor 100 ml., en blijft 12 maanden goed.

Lovea voor kinderen van Ekoplaza is dus een goed en veilig antizonnebrandmiddel voor katten!

Bij spray is het overigens belangrijk dit eerst op de vingers te sprayen en niet direct op de kat. Ze kunnen het in hun ogen krijgen en het geluid van sprayen vinden veel katten eng.

lovea-ekoplaza-factor-50-geschikt-voor-katten-kattenzorg-nijmegen (1)

 
 
 

 

 

 

 

 


Een ander geschikt antizonnebrandmiddel voor katten is Naif dat verkocht wordt bij Etos. Met dank aan Stephanie voor de tip!

Naif-zonnebrand-hond-kat-beschermen-zon-etos-kattenzorg-nijmegen

Foto: Twinkelbella


Anthelios XL ultra light factor 50 van La Roche-Posay is ook geschikt voor het insmeren van de oortjes van katten.
Dank aan Lisa voor het inzenden van deze tip!

la_roche_posay_sunscreen-anthelios-geschikt-katten-kattenzorg-nijmegen

Foto: beautyholic.me

Mailtje van Lisa:

Naar aanleiding van jullie artikel over anti zonnebrand voor katten, dit berichtje. Jaren geleden raadde mijn dierenarts mij aan om de oren van mijn witte kat in te smeren met zonnebrand crème. Destijds was er nog geen speciaal zonnebrand crème voor katten, dus ben ik gaan zoeken tussen de producten voor mensen. Ik gebruik nu al meerdere jaren een crème van La Roche-Posay. De anthelios xl ultra light, factor 50. Dit is een hele dunne “fluid” die makkelijk smeert en niet plakt. Ook geen kale plekken zoals volgens jullie de inmiddels speciaal voor katten uitgebrachte crème geeft. In al die jaren zijn de oortjes van mijn spierwitte kat nog nooit verband. De crème kost 12,95 voor 50 ml (ook in grotere flacons verkrijgbaar, maar deze krijg ik niet op binnen de houdbaarheid van de beschermingsfactor) en is verkrijgbaar bij o.a. DA en Etos. De crème bevat geen ingrediënten die afgeraden worden voor katten. Wellicht heeft iemand nog wat aan mijn ervaring!


Heb je zelf goede ervaringen met antizonnebrandproducten voor katten, die vrij zijn van alle bovengenoemde schadelijke toevoegingen? Laat het ons weten!


Lees ook dit artikel over het gevaar van heet asfalt voor hondenpootjes.