Zelf zwerfkatten in de buurt helpen?

Wat kunt u doen om zwerfkatten of verwilderde katten te helpen?

Stichting Kattenzorg Nijmegen e.o. heeft in 2015 met diverse gemeenten in de regio Nijmegen een convenant om de zwerfkattenproblematiek in ons werkgebied op een diervriendelijke manier aan te pakken.

Wat is het verschil tussen een zwerfkat en een verwilderde kat? U leest het hier.

Wat kunt u zelf doen om de verwilderde katten en zwerfkatten te helpen?

  • Meld het altijd zo snel mogelijk bij Stichting Kattenzorg Nijmegen e.o. als u zwerfkatten of verwilderde katten in uw buurt ziet. Dit kunnen ook moederpoezen met kittens zijn, of kittens zonder moeder. Alle katten die geruime tijd bij u in de buurt rondzwerven en geen baasje lijken te hebben, kunnen bij ons worden gemeld. In samenwerking met andere stichtingen in de regio zullen wij proberen de kat(ten) te vangen en te controleren op een chip. Als de kat niet gechipt is en – met name – niet gecastreerd is, dan zullen wij trachten daarvoor zorg te dragen. Daarna wordt gekeken of de kat tam is, of wellicht nog tam gemaakt kan worden in een huiselijke omgeving. De samenwerkende stichtingen hebben hiervoor diverse gastgezinnen voor de opvang van dit soort katten.
  • Meld ons ook (overlast van) zwerfkatten en verwilderde katten als u niet in ons werkgebied woont. Wij kennen veel andere organisaties in het land die u mogelijk kunnen helpen en wij zullen u met alle plezier verwijzen.
  • Woont u afgelegen, in een boerderij, in het buitengebied, etc.? Bent u bereid een of meerdere “wilde” katten op te nemen die voor u de muizen op het erf vangen? Laat het ons dan vooral weten. Het is voor de katten die niet (meer) in een thuissituatie geplaatst kunnen worden belangrijk dat ze ergens veilig kunnen wonen, waar ze door u gevoerd worden en een droge plek hebben om te slapen. Uiteraard bent u ook bereid met de kat(ten) een bezoek aan de dierenarts te brengen als hen iets mankeert. U kunt ons uiteraard benaderen voor hulp bij het vangen als de kat erg wild is.
  • Woont u in een buurt waar de bewoners tolerant omgaan met katten? Bent u bereid de katten te voeren en mogen ze misschien bij u in de schuur of op een andere droge plek buiten slapen? Laat het ons weten! Katten die eenmaal gecastreerd zijn veroorzaken nauwelijks tot geen overlast meer. Er zijn diverse wijken en buurten in ons werkgebied waar de “wilde” katten, die niet (meer) in een woonhuis kunnen leven, worden gedoogd en waar bewoners bereid zijn ze te voeren. Doordat deze katten zijn geholpen, zullen ze zich niet meer vermeerderen. Het is fijn als er bewoners zijn die een oogje in het zeil houden en bereid zijn, eventueel met meerdere bewoners samen, de kosten op zich te nemen als een van de katten iets mankeert en naar de dierenarts moet. U kunt ons uiteraard benaderen voor hulp bij het vangen als de kat erg wild is.
  • Hebt u interesse om vrijwilligerswerk te doen als gastgezin? Wij kunnen altijd nieuwe gastgezinnen gebruiken! Bij vacatures vindt u hier alle informatie over. Het belangrijkste om te weten is, dat er voor u geen kosten aan verbonden zijn.

Hebt u nog vragen over zwerfkatten, verwilderde katten of andere vragen naar aanleiding van dit artikel? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.